Link

Armin Gigovic inför gruppfinalen mot Österrike

U17-EM i Irland. Debut i Allsvenskan. A-lagskontrakt med Helsingborgs IF. Det har varit några händelserika månader för P02-landslagets Armin Gigovic som i dag spelar om segern i fyrnationsturneringen mot Österrike.
– Det har gått snabbare än vad jag trodde. Jag förväntade mig inte detta, men var samtidigt beredd om jag skulle få chansen, säger Armin Gigovic.

Ett till stora delar nykomponerat P02-landslag befinner sig i Medelpad för en fyrnationsturnering. Sverige inledde med en 3-1-seger mot Norge och spelade sedan 0-0 mot Irland.

– Det är ett nytt lag den här samlingen med många nya personer. Vi började bra mot Norge med tre poäng med ett nytt lag. Det var en positiv start för oss och vi har kommit ihop bra som ett lag, det är ett skönt gäng, säger Armin Gigovic.

Första matchen startade Gigovic medan han agerade inhoppare i lördagens mållösa drabbning mot Irland.

– Vi hade mest kontroll på matchen mot Irland med ett bra bollinnehav och hade ett bra tålamod i spelet där vi utnyttjade kanterna. Irland var ett kompakt lag och kom till några farliga chanser i andra halvlek där Filip (Jörgensen) räddade oss. Det var lite hawaiifotboll där båda lagen gick för vinsten, men känslan var att vi var det bättre laget, säger Armin Gigvoic.

I öppningsmatchen mot Norge stod Gigovic själv för matchens andra mål. Hans allra första mål i landslagsdressen.

– Det var en underbar känsla. Jag sa till mig själv innan matchen att jag skulle göra minst ett mål den matchen och nu kom det. Jag är väldigt glad över målet, det är stort att göra mål i landslaget, säger Gigovic.

Hur har det känts för egen del?
– Det har känts bra även om jag inte spelar på min ordinarie position. Samtidigt är det kul att komma rättvänd mot försvararna och utmana, säger Gigovic.

Hemma i klubblaget Helsingborgs IF spelar 17-åringen som innermittfältare medan han i P02-landslaget spelar ute på en kant.

– Jag har spelat innermittfältare mest och det är ju det som är min position och där jag trvis bäst. Samtidigt spelar jag där tränaren vill att jag spelar. Då gör jag bara den positionen till min.

I dag måndag 17.30 väntar Österrike i den sista och helt avgörande matchen i turneringen. Båda lagen står på fyra poäng och gör upp om turneringssegern.

– Österrike är ett lag som pressar högt och det kommer att finnas ytor på kanten. I försvarsspelet har vi tränat på att försöka stänga deras mittfält genom att pressa deras backlinje. Det kommer bli en väldigt kul match att spela, jag ser fram emot den.

Fotbollsresan för Gigovic inleddes i Landskrona BoIS med knattefotboll. Efter cirka cirka tio år i moderklubben flyttade han sommaren 2017 över till Helsingborgs IF där han i år både skrivit a-lagskontrakt och debuterat i Allsvenskan.

– Det har gått snabbare än vad jag trodde. Jag förväntade mig inte detta, men var samtidigt beredd om jag skulle få chansen. Jag har jobbat hårt på alla träningar och gjort mitt bästa sen har jag fått chanser och jag är väldigt glad över att tränarna vågar att spela mig och att det har gått bra. Det är bara att fortsätta köra på.

Totalt har mittfältaren antecknats för sex matcher varav två från start.

– Det är riktigt kul. Att som 17-åring spela i Allsvenskan är stort. Det gäller att hålla samma nivå hela tiden och inte sänka sig.

Hur tycker du att det har gått för dig?
– Det har gått bra sedan den allsvenska debuten. Jag har tagit steg framåt och krigat på för en startplats och vara med i matchtruppen. Det är fortfarande många matcher kvar av Allsvenskan och jag vill så klart spela så många som möjligt av dem, säger Gigovic och fortsätter:

Det är bara att fortsätta träna på och göra allt så bra man kan. Försöka spela fler matcher i Allsvenskan och göra min grej. Sen vill jag så klart att vi spelar i Allsvenskan nästa år också och det kommer vi att göra.

Johan Velagic