Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

My Cato om landslagsdebuten

Förra veckan debuterade My Cato i den blågula dressen. Ett inhopp och en start blev det när F18-landslaget spelade en trenationsturnering i Norrbotten. Nästa månad väntar EM-kval 1 i Bosnien för Sverige.
– Det var jättekul att göra landslagsdebut och något jag har drömt om länge. Det var jättenervöst i början, men väldigt stort att få representera sitt land, säger My Cato.

Sverige inledde trenationsturneringen genom att slå Island med 3-1 efter en vändning. I den andra matchen blev det sedan en snöplig 1-2-förlust mot Norge efter ett sent avgörande.

– I första halvlek kom vi inte riktigt upp i tempo mot Norge. Vi hade svårt att hitta rätt i speluppbyggnaden, men vi kämpade på bra. Vi gjorde en bättre andra halvlek där vi flyttade upp med laget och spelade med mer rörelse. Sen var det surt att de fick sin sitt mål på hörnan och en besvikelse att vi förlorade matchen, men vi tar med oss många lärdomar, säger My Cato.

I den första matchen mot Island hoppade Cato in de sista 20 minuterna och gjorde därmed sin landslagsdebut.

– Det var jättekul att göra landslagsdebut och något jag har drömt om länge. Det var jättenervöst i början, men väldigt stort att få representera sitt land. Även om det var nervöst gällde det att försöka göra sin grej bara, säger My Cato.

F18-förbundskapten Anders Johansson beskriver innermittfältaren på följande vis:

– My är en rörlig innermittfältare som springer mycket, gärna i djupled också om den chansen finns. Hon vinner mycket bollar på mitten, det gjorde hon för oss i båda matcherna nu. Det är en väldigt hårt jobbande innermittfältare, säger förbundskapten Anders Johansson.

Hur skulle du summera samlingen i Norrbotten?
– Det var en jättebra samling där jag kom in i gruppen på ett bra sätt. Det är en bra grupp spelare där alla tar hand om varandra vilket är viktigt. Däremellan höll alla träningar en bra nivå. En lyckad samling där jag tar med mig mycket hem till Norrköping, säger My Cato och fortsätter:

– Jag har fått en annan uppfattning i olika delar av spelet. Det har varit mer teori på den här samlingen än vad jag är van vid. Exempelvis om positionsspelet, vart jag ska ligga på plan som innermittfältare, säger Cato.

Den stora merparten av spelarna i truppen kommer från klubbar i Allsvenskan och Elitettan. Cato själv spelar i Division 1 med IFK Norrköping som hon anslöt till som 14-åring från moderklubben Eneby BK.

– Tempot var högre både under träningarna och matcherna. Det gäller att hel tiden ligga ett steg före. Att du orienterar dig och vet vad du ska göra med bollen innan du får den. Det är väldigt utvecklande, säger Cato.

Hur ser du på dina chanser att ta en plats även till kvaltruppen?
– Jag hoppas så klart att jag har goda chanser, jag har gjort vad jag har kunnat här på samlingen. Nu gäller det att fortsätta jobba på hemma i klubblaget för det är otroligt duktiga spelare med i landslaget och en hård konkurrens, men jag hoppas jag får chansen igen.

Efter att ha gjort seriedebuten i Division 1 säsongen 2016 drabbades Cato av körtelfeber som höll henne borta från fotbollen länge.

– Det var så klart jättejobbigt att vara borta så länge. Jag tänkte på hur roligt det är med fotbollen, jag fick kolla tillbaka på allt fotbollen har gett mig. Jag visste nånstans att jag skulle få uppleva glädjen med fotbollen igen.

I år är hon tillbaka med besked och har spelat till sig en startplats. Hittills står 17-åringen noterad för tre mål på 14 seriematcher.

– Det har gått ganska bra. Jag har bra spelare och ledare runt om mig och känner att jag har utvecklats mycket i år. Det är väldigt kul att få förtroendet och starta matcherna.

Med endast fyra omgångar kvar att spela toppar IFK Norrköping serien två poäng före Jitex. På lördag möts lagen i en seriefinal.

– Vi har gjort en bra säsong och är med i toppstriden. Vi har gjort en del bra matcher och vissa lite sämre, men vi är ett bra lag och hoppas kunna ta hem seriesegern. Det är mitt mål och jag tror att alla i laget också vill vinna serien och sen kvala upp till Elitettan.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo