Link

Kristian Legiec: ”Vi har längtat efter detta”

Lagkaptenen är redo för en ny futsalssäsong och flera viktiga matcher med landslaget. Här är Kristian Legiecs tankar inför landskamperna mot Tyskland i Karlskrona.

Landslaget är på plats i Karlskrona inför matcherna mot Tyskland i Brinova Arena. De senaste landskamperna spelades i april, men nu kör säsongen igång på riktigt med siktet inställt på VM-kvalet senare i höst.

– Det är underbart. Jag tror att alla killar i laget har längtat efter detta. Det finns perioder i futsal när man inte träffas så ofta med landslaget, men nu blir det fler tillfällen för varje år och det är kul. Det är viktigt att vara iväg tillsammans och få spela ihop. Det ska bli kul och spännande att köra igång, säger Kristian Legiec.

Förra årets utsågs Kristian Legiec till årets futsalspelare i Sverige. Nu har landslagets kapten förberett sig inför en ny säsong genom att spela i Champions League med danska topplaget Gentofte.

– Det var en rolig erfarenhet. Jag hade inte tränat så mycket med dem eftersom jag varit skadad, men de är ett bra gäng. Man när sig mycket av att spela med andra spelare. Det var synd att vi inte gick vidare, men det var en härlig upplevelse.

Inför säsongen i SFL har Kristian Legiec även bytt från regerande mästarna IFK Uddevalla till Örebro SK.

– Det ska bli en spännande säsong. Man märker att Örebro satsar hårt och att de fått igång spelarna ordentligt. Jag kommer inte att kunna träna lika mycket som de andra eftersom jag bor kvar här nere i Skåne. Jag kommer att träna en del med FC Rosengård och vara med i Örebro så mycket jag kan. Det ska nog gå bra.

Hur ser du på att möta Tyskland i Karlskrona?

– Jag förväntar mig att vi ska sätta ett spel som vi tänker använda oss av i VM-kvalet. Att vi gör det så bra som möjligt. Sedan vill vi vinna matcherna mot Tyskland. Jag vet inte hur bra de är i futsal, men när de väl satsar är det ordentligt. Jag tror att vi kommer att möta ett bra lag och det blir spännande att se hur vi ligger till.

Hur mycket tänker du på VM-kvalet i oktober?

– Jag tänker mest på att bli 100 procent frisk i mitt knä. Jag kommer köra allt jag kan i Karlskrona och hoppas på att jag inte känner av det. Som lag tänker vi mycket på att hitta ett spel för att ge oss själva chansen i Main Round mot Ryssland, Kroatien och Bosnien. Jag ser fram emot det.

Under de senaste åren har Kristian Legiec varit en av landslagets viktigaste spelare. 32-åringen, som gjort 43 mål på 59 landskamper, tycker att Sverige kommit långt med Matija Dulvat vid rodret.

– Vi har kommit flera mil framåt. Det märks att Matija höjt spelet och nivån i Sverige. Nu kan vi jämföra oss själva med lag som Frankrike och spela jämna matcher mot den typen av motstånd. Vi tar det steg för steg och fler samlingar hjälper oss att utvecklas.

Vad tänker du kring din fortsatta futsalsatsning?
– Så länge jag är frisk och det funkar med familjen hemma vill jag spela. Satsningen som Örebro gör är anledningen till att jag gått dit. All tid man lägger på futsal tar på krafterna, men så länge sporten inte stannar upp vill jag fortsätta. För jag tycker fortfarande att det är jätteroligt.

Marcus Heed