Lång väntan på debuten för Regnås

I senaste U23-landskampen mot Norge gjorde Maja Regnås en efterlängtad landslagsdebut. Sverige föll med 1-2, men spelar om turneringssegern mot USA i dag måndag.
– Det var jättekul, men väldigt nervöst inför matchen. Samtidigt är det väldigt hedersamt att få representera sitt land, säger Maja Regnås.

Bilden: Maja Regnås (t.h.) i damallsvensk duell med Göteborgs Emma Koivisto.

Som knatte började Maja Regnås spela fotboll i moderklubben IK Sturehov. Inför säsongen 2015 anslöt hon till KIF Örebros F19-lag. Året därpå blev hon uppflyttad till a-laget, gjorde sin allsvenska debut och blev kallad till landslagsläger. Därefter skulle det dröja 3,5 år till nästa landslagskallelse.

– Det är klart det är tråkigt när man inte blir kallad, men det är bara att fortsätta kämpa på hemmaplan i klubblaget. Gör du ditt jobb kommer chansen till slut. Det låter klyschigt, men det handlar om att aldrig ge upp, säger Maja Regnås.

Maja kämpade verkligen på hemma i klubblaget KIF Örebro. Under debutsäsongen i Allsvenskan 2016 blev det tre matcher innan hon slet av korsbandet på hösten. En skada som höll henne borta hela säsongen 2017.

– I början grämde jag mig över skadan. Sedan var det bara att acceptera det som hade hänt och gå vidare, blicka framåt. Att bara ge sig fan på att ta sig tillbaka och göra sin rehab ordentligt, säger Maja Regnås.

Comebacksäsongen 2018 blev däremot ljuv. Med sina 20 starter och tre mål från sin mittbacksposition var Regnås en av nyckelspelarna när KIF Örebro säkrade avancemanget från Elitettan till Allsvenskan.

– Det var en jätterolig säsong. Vi hade som målsättning att ta oss tillbaka till Allsvenskan direkt. Vi visste att det var ett svårt mål, men alla var inställda på att det var möjligt. Vi gjorde det verkligen tillsammans som en hel klubb och tog oss tillbaka, säger Maja Regnås.

I år har 20-åringen startat samtliga 15 matcher i serien och har noterats för två mål.

– Det har gått över förväntan för mig i år. Jag har startat varje match och det är jag jättetacksam över. Jag hoppas att det fortsätter i samma stil resten av säsongen. Det gäller att fortsätta göra jobbet och kämpa på, säger Regnås.

Nykomlingarna har överraskat många och ligger för närvarande på en femteplats, endast sex poäng upp till serieledarna FC Rosengård.

– Vi hade som mål från början av säsongen att klara oss kvar. Det är alltid tufft för nykomlingar, men vi har gjort det bra hittills. Nu ska vi fortsätta så, ta en match i taget och göra det bästa utifrån förutsättningarna, säger Regnås.

Regnås prestationer i år har inte gått obemärkt förbi. Nästan 3 ½ år efter hennes första landslagskallelse gjorde hon i fredags en efterlängtad landslagsdebut. Mittbacken spelade samtliga 90 minuter mot Norge för U23-landslaget.

– Det var jättekul, men väldigt nervöst inför matchen. Jag hade lite svårt att komma in i det i början. Samtidigt är det väldigt hedersamt att få representera sitt land, säger Maja Regnås.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är en försvarare som gillar huvudspel och att variera långa med korta uppspel. Jag spelar med båda fötterna och har bra spelförståelse, säger Maja Regnås.

Själva matchen var den andra av tre i fyrnationsturneringen i England. Sverige åkte på en sur 1-2-förlust mot grannlandet Norge.

– Vi började bra, men åkte ändå på ett mål i baken direkt. Vi fortsatte kämpa på och skapade en del lägen och hade mycket bollinnehav. I halvtidspausen gjorde vi lite förändringar, men tyvärr åkte vi på ett till tidigt baklängesmål. Vi fick jobba mycket i uppförsbacke och kämpade på. Till slut fick vi in ett mål, men då var det tyvärr för sent, säger Regnås.

Sverige inledde fyrnationsturneringen genom att slå värdlandet England med klara 5-0. I den sista matchen väntar en avgörande match om turneringssegern mot USA som har vunnit båda sina matcher så här långt.

– Vi vet om att USA är ett jättebra lag så det blir en tuff sista match för oss. Men vi kommer så klart gå för vinst då vinnaren tar hem hela turneringen. Vi har förberett oss på bästa möjliga vis med bra träningar och genomgångar, säger Regnås.

Johan Velagic