Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Kajsa Nilsson om premiärlandskampen

I fredags spelade F04-landslaget sin allra första landskamp. Resultatet blev en knapp 0-1-förlust mot Norge. Redan i dag sker returmatchen mellan grannländerna.
– Det var en magisk känsla att gå ut på plan och spela för Sverige. Det var väldigt nervöst innan, men det släppte när jag väl kom ut på plan och domaren blåste igång matchen, säger Kajsa Nilsson.

Det nybildade F04-landslaget befinner sig för tillfället i norska Stavanger för dubbellandskamper mot Norge. Fredagens match innebar landslagsdebut för svenskorna. Totalt 17 av de 19 spelarna i truppen fick speltid. Nilsson själv spelade hela matchen.

– Det gick sådär, det var mycket nerver. Det var många bollar som inte gick fram, jag hade lite problem med tillslaget, men annars var jag nöjd med min insats. Det var första landskampen och första gången jag spelade i en trebackslinje, säger Kajsa Nilsson.

Hur var din bild av matchen?
– Det var en fysisk match. Norge var stora, starka och tekniska. De var duktiga, men vi gjorde också en bra match för att vara vår första landskamp. Norge har redan spelat landskamper och det märktes för de var väldigt ihopspelade, säger Nilsson.

Vad tar du med dig från matchen?
– Självförtroende. Erfarenheten av att spela en landskamp, säger Nilsson som även fick äran att bära lagkaptensbindeln.

– Det är riktigt roligt att få hjälpa laget med att styra och snacka mycket. Det var väldigt stort. Jag försöker peppa laget mycket och hjälpa mina lagkamrater. Som back är det lite enklare att hjälpa spelare som är framför en med direktiv.

Redan i dag söndag är det daga för match nummer två lagen emellan.

– Hela laget verkar ha bra tankar, vi kan slå Norge om vi kämpar hela vägen in. Vi har slipat på en del detaljer från först matchen och jag tror att det kan gå riktigt bra.

Vägen till blågult har gått genom Utvecklingslägret i Halmstad i somras. Förra månaden var spelarna iväg på ett första landslagsläger på Bosön innan samlingen i Norge där de första landskamperna spelas.

– Det har varit väldigt utvecklande och lärorikt. Det har varit många roliga dagar i både Halmstad och Bosön med många bra instruktörer som berättade hur man kan utvecklas.

Till vardags spelar Nilsson sin fotboll i moderklubben Lörby IF dit hon är utlånad från Vittsjö GIK som hon anslöt till tidigare i år. Ungefär en gång i veckan tränar hon även med Vittsjös a-lag.

– Det är tufft, de är väldigt duktiga och skickliga spelare. Det är lite svårt att hänga med, men det är samtidigt utvecklande och lärorikt.

Är det någon du kikar lite extra på och försöker ta efter?
– Sandra Adolfsson som gjorde a-landslagsdebut nyss är väldigt duktig. Hon är alltid positiv och hjälper mig mycket i hur jag kan tänka i olika situationer när vi tränar. Hela laget är väldigt hjälpsamma och tar emot mig bra när jag tränar.

Förra året spelade hon i Division 3 och gjorde en del inhopp i Division 2 när Lörby avancerade upp till Division 1 där hon i år står noterad för 13 matcher.

– Det skiljer mycket, allting går mycket fortare, du får inte alls lika mycket tid på dig med bollen, det går inte att dutta med bollen för då är motståndaren där och tar den ifrån dig. Sedan är det även mycket tuffare i duellerna där det smäller ordentligt.

För närvarande ligger Lörby på en nedflyttningsplats, men är endast en poäng upp till säker mark.

Det har inte gått superbra i år. Vi ligger bland de sista lagen och kämpar för att klara oss kvar i Division 1, det är det som är målet. Vi har spelat bra de senaste matcherna, vi har viljan och kämpar alltid in i det sista.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo