Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Jubilaren Amel Mujanic om kaptensrollen

Tidigare i veckan tog P01-landslaget en andraplats i fyrnationsturneringen i Danmark. Amel Mujanic jubilerade med 20 ungdomslandskamper och fick även äran att bära kaptensbindeln för första gången i landslaget.
– Självförtroendet växer direkt när tränaren tror på dig. Det var en väldigt mäktig känsla att vara kapten för sitt land, säger Amel Mujanic.

P01-landslaget inledde fyrnationsturneringen i Danmark genom att slå Norge i semifinalen. Efter en mållös historia gick matchen till straffar där Sverige drog det längsta strået och tog en efterlängtad seger mot grannlandet.

– Vi hade förlorat en del matcher mot de innan så det var riktigt skönt att slå de på straffar. Det är alltid en väldigt skön känsla att vinna över sina småbröder. Man vill alltid vinna, men det är speciellt att vinna mot sitt grannland, säger Amel Mujanic.

I finalen väntade hemmanationen Danmark som tog en tidig ledning i matchen. Strax innan halvtidsvilan drabbades Sverige dessutom av en utvisning. Inga fler mål föll i matchen och Danmark vann matchen med 1-0. Sverige slutade således på en andraplats.

– De hade bara ett skott på mål och det var en hörna som ramlade in i mål tyvärr. Vi spelade bättre i andra halvlek och växte in i matchen, men lyckades tyvärr inte göra mål, säger Amel Mujanic.

Hur skulle du summera samlingen?
– Det var en mycket bra samling där vi hittade varandra, vi trivs väldigt bra tillsammans i laget. Vi fick även med oss ett bra resultat även om vi förlorade mot Danmark i finalen. Vi gjorde en bra match mot Norge i semifinalen innan, säger Mujanic.

Den centrala mittfältaren spelade samtliga minuter under samlingen och tilldelades även lagkaptensbindeln. I hans 20:e landskamp debuterade han som lagkapten i den blågula dressen.

– Det var väldigt kul att vara kapten och styra och snacka på plan. Självförtroendet växer direkt när tränaren tror på dig. Det var en väldigt mäktig känsla att vara kapten för sitt land, säger Mujanic.

Gör du något annorlunda i rollen som lagkapten jämfört med annars?
– Spelmässigt gör jag inget annorlunda, det är mer i omklädningsrummet och runt omkring. Att hålla tal och så, jag brukar köra korta, men peppande tal.

P01-landslaget är mitt uppe i sina förberedelser inför höstens EM-kval på hemmaplan i november. Endast en samling återstår. Ett genrep med två landskamper mot Island och Finland nästa månad.

– Först ska vi ta samlingen i Finland och försöka hitta vårt spel, sen är det fullt fokus på EM-kvalet och då ska allting sitta. Vi är på en bra väg då vi tog flera kliv framåt i samlingen i Danmark som vi kan bygga vidare på.

EM-kvalet avgörs i november på hemmaplan i Gävle. Sverige hamnade i samma kvalgrupp som Slovenien, Estland och Ukraina.

– Det är en grupp som jag tycker att vi ska toppa när matcherna är spelade. Sen är det klart att alla nationerna är bra, men de spelarna och ledarna vi har tycker jag att vi ska ligga i topp.

Till vardags spelar Mujanic sin fotboll i Malmö FF dit han kom redan som nioråing från moderklubben BK Olympic. Mittfältaren har sedan klättrat genom ungdomsverksamheten via akademin till a-laget dit han är uppflyttad. Tidigare i år skrev han på ett lärlingskontrakt.

– Det är något jag har drömt om sedan jag började i Malmö som liten kille. Det var en väldigt skön känsla när det blev klart. Klubben betyder otroligt mycket för mig. Det är här min karriär börjar och nu har de gett mig förtroendet att flyttas upp till a-laget. Det är bara att fortsätta jobba ännu hårdare nu.

I år har han tränat med a-laget samtidigt som han matchas i P19- och U21-laget.

– Vi har en fin säsong på gång. Vi är med i toppen i slutspelsserien i P19 Allsvenskan och är i final i seniorernas DM där vi spelar med vårt P19-lag. Vi har slagit ut lag från Division 1 och 2 vilket är kul. Själv har jag utvecklats mycket genom att träna med a-laget hela tiden. Du lär dig nya saker varje dag och går framåt.

18-åringen berättar att han närmast siktar på att vinna SM-guld med P19, ta sig vidare från EM-kval 1 och göra allsvensk debut.

– Det är upp till tränaren, men det känns som att jag är på rätt väg. Det gäller att jag jobbar hårt varje dag och försöker vara bäst på varje träning och hela tiden visa att jag vill dit. Till Allsvenskan.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo