Link

"Alla ska kunna lyckas, oavsett kön"

Jimmy Durmaz fyllde 30 i våras, men han har redan hunnit med mycket i sin karriär. På fotbollsplanen har han spelat i några av världens största ligor och deltagit i både EM och VM med landslaget. Nu vill han bidra till ett annat viktigt arbete – jämställdhetsarbetet inom fotbollen. Svenska Fotbollförbundets CSR-ansvarig Sevana Ghadimi har träffat Jimmy Durmaz.

Jimmy Durmaz står i garaget till Tumba Centrum söder om Stockholm. Vi har egentligen bestämt träff vid den lokala fotbollsplanen, men eftersom det ösregnar ses vi här för att ta en kaffe inne i centrumet.

– Jag hänger mer och mer här, även fast jag är uppvuxen i Örebro. Min fru är härifrån så det är därför. Under de senaste tio åren har jag varit mycket i Tumba när jag har varit hemma i Sverige, säger han medan vi tillsammans går bort mot ett café lite längre in i centrumet.

Anledningen till vårt möte är att prata om jämställdhetsarbetet inom fotbollen, ett ämne som Jimmy är engagerad i. Tidigare i somras skänkte han hela sin landslagsbonus till damfotbollen. Han har även själv blivit utsatt för liknande hat och ifrågasättande som många damfotbollsspelare vittnar om. Inte minst under VM 2018 när han utsattes för en hatstorm på sociala medier. Nu vill han uppmärksamma jämlikhetsfrågan inom fotbollen.

– Jag har mognat ju mer man ser hur världen fungerar. Jag har även fått en dotter och en fru så man ser världen från deras perspektiv också. Samtidigt handlar det för mig om att alla ska kunna lyckas, oavsett kön. Vare sig man är en liten flicka eller pojke så ska man ha samma förutsättningar i livet att lyckas med det man vill göra. Framförallt i där jag är aktiv och det är fotbollen.

Hur ser du på integration, vad betyder det för dig?

För mig betyder det att människor från olika länder och samhällen kan mötas och respektera varandra. Även att de kan förstå och acceptera varandras olika kulturer och religioner.
Tycker du att fotbollsrörelsen har varit bra med integration?
Jag tycker att det blir bättre och bättre. Men självklart finns det mer att göra. Framförallt att få in personer med invandrarbakgrund till fotbollen och få dem att bli mer accepterade. Detta gäller självklart både killar och tjejer. Men jag tror det är extra viktigt att fler tjejer med utländskbakgrund kommer in i fotbollen.

Varför tror du att flickor med utländskbakgrund är underrepresenterade i fotbollssverige?

Jag tror att det handlar mycket om att vi måste sprida kunskapen att det är okej för en tjej att spela fotboll. Det kan vara så att många föräldrar känner sig osäkra över vart de skickar sina döttrar. Jag och mina systrar har haft turen att komma från en familj där våra föräldrar alltid pushade oss, vad det än var. De stöttade oss alltid att spela fotboll varje dag. Så det är viktigt att föräldrar får vetskap om att det är att skicka iväg sina döttrar på fotbollsträning och att de är trygga där.

Vad tycker du att vi behöver göra inom fotbollsrörelsen för att tjejer ska få bättre villkor?

Jag tror att det handlar mycket om att tjejer ska kunna leva på sin fotboll. Kan en tjej som är i ett 50/50 läge kunna fortsätta med fotbollen istället för studierna, för att hon ser att det går att leva på fotbollen så tror jag att de är det vi måste sträva efter. För att ser en tjej detta målet i en ung ålder, att hon kan välja bort studierna, även fast man ska gå klart skolan såklart. Men att hon kan satsa på fotbollen och leva på den och ha det bra.

Nu har vi fikat och hängt lite i centrum, vad ska du göra efter det här?

Nu ska jag hem till min familj, vi bor bara fem minuter bort. Jag ska leka lite med barnen, men det blir nog inte så länge, vi var på ett lekland i förmiddags så jag tror att de redan är ganska trötta. Sen ska jag träna lite.