Link

Holmqvist kan göra landslagsdebut

Under måndagskvällen ställs Sverige mot Tyskland i Karlskrona. Då kan Hammarbys succéspelare Sebastian Holmqvist göra landslagsdebut.
– Om jag får chansen kommer jag att göra allt för att vi ska vinna, säger 26-åringen.

I våras tog IFK Uddevalla sitt tredje raka SM-guld, men de utmanades hela vägen in på målsnöret av Hammarby som bara slutade tre poäng efter mästarna. En av de bästa spelarna i Hammarby var Sebastian Holmqvist som gjorde 13 mål på 23 matcher i SFL. Nu är han med i landslaget.

– Det är jättekul och utvecklande. Vi har genomfört sex träningspass och på dem har jag lärt mig mycket nytt. Efter matcherna kommer jag att lämna det här lägret som en bättre och mer erfaren futsalspelare, så det känns riktigt bra, säger Sebastian Holmqvist.

Sebastian Holmqvist har bakgrund som fotbollsspelare på elitnivå och har bland annat representerat Jönköpings Södra och Assyriska FF. Men nu satsar 26-åringen helhjärtat på futsal.

– Jag känner att futsal är roligare, det är inte svårare än så. Jag tycker det är en roligare sport och att jag får ut mer av att spela futsal. För mig handlar det mycket om att göra det man tycker är kul och det man brinner för mest. Och just nu brinner jag mest för futsal, säger han och fortsätter:

– Det är en snabb och intensiv sport där man är inblandad i situationer hela tiden. Sedan är jag snabb, stark och bra i en-mot-en, så jag hamnar i många sådana situationer både offensivt och defensivt. Det händer mer än på en fotbollsplan och man känner sig mer delaktig.

På kort tid har Hammarby blivit ett topplag i futsal. Vad beror det på?

– Vi har många erfarna futsalspelare som varit med länge. Det i kombination med flera spelare som mig, som bara spelat futsal i något år. Vi har fått till det snabbt och nu är det många som bara satar på futsal. När man ger allt tillsammans blir det resultat.

Hur har de första dagarna varit med landslaget?

– Det har känts bra. Det är mycket information och taktiska moment där jag har lärt mig väldigt mycket. Matija kommer från den internationella futsalen så det har varit lärorikt att få lyssna och se vad som krävs på planen. Min målsättning med futsal är gå så långt som möjligt och kunna få chansen att spela utomlands. Efter de här träningarna har jag förstått vad som krävs.

Under måndagskvällen kan Sebastian Holmqvist göra landslagsdebut när Sverige ställs mot Tyskland i Karlskrona.

– Det ska bli jättekul att få dra på sig landslagströjan och representera Sverige. Om jag får chansen att spela kommer jag att göra allt för att vi ska vinna. Det är mitt fokus inför de här matcherna. Att möta Tyskland blir en tuff utmaning. Vi är beredda på tufft motstånd, så det gäller att vara på tårna hela tiden. Allt kan hända.

Matchen visas på Sportkanalen och Cmore.se.

Marcus Heed