Link

Quaison om sin målform i landslaget

Fyra mål på fem matcher. Robin Quaison har slagit igenom stort under årets EM-kvalspel. Bakom framgången ligger fem år och mer än hundra matcher i Serie A och Bundesliga sedan han lämnade AIK 2014 – men även mer träning på att göra de där enkla målen.

Ja visst ja, Robin Quaison. Var har han hållit hus de senaste åren? Så tänkte kanske en och annan fotbollsintresserad svensk när Janne Andersson läste upp hans namn vid presentationen av sin trupp till vänskapsmatchen mot Österrike i september ifjol.

Svaret på frågan: i två av Europas bästa ligor och spelat mer än hundra matcher.

Den där oerhört lovande 20-åringen som sommaren 2014 lämnade AIK efter att ha glimrat starkt i Allsvenskan året innan – han hade nu hunnit göra två och en halv säsong i Serie A för Palermo, och en och en halv säsong i Mainz 05 och Bundesliga.

Han blev inte uttagen till EM 2016. Han var inte med en minut av VM-resan till Ryssland – varken i kval, playoff eller slutspel. Men nu.

"Ge mig bara en chans!"

– "Äntligen." Jag tänkte bara "Äntligen!" när jag blev uttagen till landslaget igen. Jag var jätteglad. Jag har aldrig tvivlat på mina kvaliteter, jag har känt att "jag vet vad jag går för, ge mig bara en chans!" säger Robin Quaison.
När chansen kom att visa att han hör hemma i landslaget, då tog han den. Robin spelade hela matchen mot Österrike, och var sedan med i trupperna till tre av höstens fyra Nations League-matcher – dock utan att få göra minsta lilla inhopp. Men hans tid skulle komma, och det snart.

– "Äntligen!" tänkte jag igen, när jag fick veta att jag skulle starta mot Rumänien; starta i en match som verkligen betydde något. Och när bollen gick in så blev allt ännu bättre...

Att vara där när det händer

Efter 33 minuter gjorde Robin Quaison Sveriges första mål i kvalet till EM 2020: 1-0 i vad skulle bli 2-1-segern över Rumänien. Tre dagar senare gjorde han två mål i 3-3-matchen mot Norge, och i början av juni ett mål i 3-0-segern över Malta. Fyra mål på fyra EM-kvalmatcher, och spel från start i samtliga: tala om att slå igenom i landslaget!

Och Robin Quaison talar gärna lite närmare om hur.

– De där fyra målen, ärligt talat... det är inga fantastiska mål. De är skitmål, egentligen, men grejen är att jag är där och gör dem nu. När jag var yngre ville jag bara ha bollen, dribbla och skjuta snygga långskott. Jag har gjort mål tidigare också, men inte de där typiska anfallarmålen. Det är i boxen det händer, jag har förstått det nu.

Mål är det som räknas

En snabb titt på de fyra EM-kvalmålen bekräftar vad Robin Quaison säger. Rumänien, 1-0: inlägg från vänster av Ludwig Augustinsson, Robin är där, tar emot bollen och trycker sedan den förbi målvakten. Norge, 2-2 och 2-3: två inlägg från Victor Claesson, Robin är där och stöter in dem. Malta, 1-0: målvakten räddar en nick från Marcus Berg men släpper retur, Robin håller sig framme och gör mål på den.

– Jag har lärt mig tänka mål, tänka på mål, ta mig in i ytan där bollen kommer. Jag är också starkare i kroppen nu. Det är människorna omkring mig, både i Mainz och landslaget, som har hjälpt mig med vad jag kan göra för att bli bättre, både på och utanför plan.

Trivs bäst centralt

Robin Quaison lägger även till en annan förklaring till framgångarna i landslaget.
– Jag får spela i min idealposition. Jag har alltid trivts bäst som central spelare, men har ofta fått spela på kanten; framför allt i Palermo, men även i AIK. Jag trivs med att vara en av två forwards och växla mellan att hämta boll och springa i djupled, och så har både Sandro Schwarz i Mainz och Janne Andersson i landslaget matchat mig på sista tiden, säger Robin.

– Jag har fått stort förtroende av båda, jag har fått vara den Robin jag vill vara, både på och utanför plan. När man får det förtroendet, och när man får spela där man vill – då blir fotboll enkelt. Så är det.

Information inför besöket på Friends Arena