Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Hanna Wijk summerar för-EM

I veckan avslutade F03-landslaget för-EM. Under turneringen spelade Sverige matcher mot världsnationerna USA, Tyskland och Spanien. Ett led i förberedelserna inför U17-EM på hemmaplan i maj 2020.
– Det är de bästa lagen jag har mött. Det var både nervöst, roligt och inspirerande. Vi tar med oss mycket från den här samlingen, säger Hanna Wijk.

Sverige inledde för-EM med match mot USA inför över 1000 åskådare i Falkenberg. Efter en svensk utvisning i den sjunde minuten föll blågult med 1-2.

– Vi var väldigt laddade och förväntade oss en tuff match. Tyvärr fick vi ett rött kort tidigt och det kändes som alla blev lite chockade eftersom ingen hade tänkt den tanken. Vi gick ihop som ett lag och kämpade ännu hårdare tillsammans. Vi gjorde en bra insats, men förlorade tyvärr matchen, säger Hanna Wijk.

Turneringen gick sedan vidare mot Tyskland. Sverige stod upp bra i en jämn match. Efter två sena mål kunde Tyskland vinna matchen med 4-1 inför över 1500 åskådare på Örjans Vall i Halmstad.

– Första halvleken var väldigt bra. Vi följde vårt arbetssätt och hade en del lägen att ta ledningen i matchen. I andra halvlek tappade vi lite och det var då deras mål kom, men vi ska absolut ta med oss vår första halvlek från den matchen, säger Hanna Wijk.

För-EM avslutades i tisdags mot ett spelskickligt Spanien som vann med klara 4-0 i Ängelholm.

– Tyvärr vår sämsta match i turneringen. Spanien var väldigt bra och deras tekniska spelare gjorde det svårt för oss under hela matchen. Vi gjorde inte så bra insats, vi kan bättre än så, säger Wijk.

Vad säger du om motståndet ni spelade mot under för-EM?
– Det är de bästa lagen jag har mött. Det var både nervöst, roligt och inspirerande. Att få möta Spaniens teknik och Tysklands fart, det var många duktiga spelare i turneringen. Vi tar med oss mycket från den här samlingen, säger Wijk och fortsätter:

– Överlag var det en väldigt rolig samling. Det var mycket folk på läktarna som kollade på våra matcher, det uppmärksammades en hel del. Man blev ännu mer taggad på EM nästa år.

I maj 2020 anordnar Sverige U17-EM på västkusten. Spelorterna och arenorna är de samma som användes under för-EM.

– Det känns som en trygghet. Nu vet vi hur allt ser ut och hur det funkar på alla platserna. När det väl är dags för EM behöver vi inte tänka på det utan kan fokusera fullt ut på matcherna.

U17-EM är nu lite drygt sju månader bort, hur mycket tänker du på det?
– Jag tänker på det väldigt mycket då det är ett stort mål för mig att vara med där. Det hade varit sjukt roligt att få spela ett mästerskap på hemmaplan med all publik och uppmärksamhet, det hade varit väldigt speciellt. Bara att spela ett EM hade varit jättestort.

Hanna Wijk var en av tre spelare i den svenska truppen som spelade varenda minut under för-EM. Högerbacken noterades även för en assist i första matchen mot USA.

– Det gick rätt bra, jag är nöjd med mitt läger. Jag ville vara lite mer offensiv än vad jag var, men det var svårt mot de lagen vi mötte, det blev en hel del försvarsspel. Jag känner verkligen att jag har utvecklat mitt försvarsspel under samlingen när jag har mött så många skickliga motståndare.

Rollen som högerback är relativt nu för Wijk. Under de första landskamperna i fjol var hon nämligen uttagen som anfallare

– Det var Pia (Sundhage) som satte mig som högerback. Jag hade aldrig spelat i den positionen tidigare så jag blev lite chockad först, men jag bara körde på och det funkade bra. Jag kunde utnyttja mina styrkor mer och eftersom jag har spelat som anfallare tidigare vet jag kanske hur anfallarna tänker lite. Jag känner också att jag har utvecklats som spelare.

Hemma i klubblaget Lerums IS är hon varken högerback eller anfallare. Där spelar 15-åtingen som central mittfältare.

– Det är nog bara bra att kunna spela på många olika positioner, speciellt nu när vi är så unga. Man får en blick över hela spelet och får en bättre förståelse för spelare i olika positioner.

Den allroundskicklige Wijk har Floda BoIS som moderklubb där hon började som nioåring. Kort därefter flyttade hon över till Lerums IS som är hennes nuvarande klubb. I somras var hon med och spelade hem en efterlängtad titel i Gothia Cup.

– Det var stort att vinna Gothia Cup, det har vi väntat många år på. Vi har kommit nära i väldigt många år och i år vann vi till slut. Det var en väldigt skön känsla.

Nu ligger fokus på F17-serien där Lerums IS är serieledare och på väg till slutspelet. Med två matcher kvar att spela behövs en vinst för att säkra slutspelsplatsen.

– Det har varit lite upp och ner. Visst leder vi serien, men vi har inte riktigt spelat som vi brukar och vill spela. Nu ska vi se till att vinna de sista matcherna och ta oss till slutspelet. Det är vi alla laddade för.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo