Link

Gatans lag vann nordiska mästerskapen

Gatans Lag var i helgen med i de nordiska mästerskapen som hölls i Tammerfors i Finland. Efter en fenomenal insats lyckades föreningens herrlag ta guld och damlaget silver. – Jag vill verkligen önska föreningen ett stort grattis för ett fantastiskt jobb, säger Peter Wettergren, assisterande tränare för herrlandslaget och ambassadör för Gatans Lag.

Gatans Lag är en fotbollsförening för personer som lever eller har levt utanför samhället. Peter Wettergren blev tidigare i år ambassadör för laget.
– Det är fantastiskt att vara ambassadör till Gatans Lag. Jag har varit med på en träning och träffade även laget när de laddade inför VM i somras. De har en sådan oerhörd värme och glädje. Jag blir verkligen inspirerad av att träffa dem, säger Peter Wettergren.

Varje år anordnas de Nordiska mästerskapen där lag från andra länder är med och tävlar. I år representerades Gatans Lag av två herrlag och ett damlag. Många bra lag medverkade i mästerskapet, ändå lyckades det ena herrlaget vinna turneringen och damerna kom tvåa.
– Herrlaget slog Ryssland med 8-2 i finalen som kom trea i VM tidigare i år. Vi var underdogs så det känns riktigt häftig, säger Jeff Tössberg, verksamhetsansvarig på Gatans Lag.

"Framsteg i livet är viktigare än pokaler"

Trots att föreningen spelar många viktiga matcher och tränar hårt så är inte framgången på fotbollsplanen det viktigaste resultatet.
– Att spelarna får träffas och tillsammans göra framsteg i livet är viktigare än pokaler. Från detta mästerskap kom alla hem nöjda och glada och många har lärt känna nya människor. Att spelarna kan utvidga sitt missbruksfria kontaktnät är bra. Matchen utanför planen är viktigare än den på planen, säger Jeff Tössberg.

Vad betyder det för er att Peter Wettergren är ambassadör för Gatans Lag?

– Det betyder jättemycket, både för oss som förening men framförallt för spelarna. De har levt i ett utanförskap där ingen tror på en. När det kommer en profil som stöttar oss, det gör otroligt mycket på en individnivå, säger Jeff Tössberg.

En förening för personer som lever eller har levt utanför samhället.

Gatans Lag är en förening för personer som lever eller har levt utanför samhället. Det kan röra sig om kriminalitet, missbruk eller hemlöshet. Genom att använda fotbollen som motivation försöker föreningen få individer tillbaka in i samhället.

Föreningen startade 2009 i Göteborg och har även etablerat sig i Stockholm. Förutom Peter Wettergren så är även Kennet Andersson och Pia Sundhage ambassadörer för Gatans Lag.
Just nu finns det ungefär 150 deltagare i föreningen men Jeff Tössberg hoppas på att föreningen kan etablera sig i andra delar av landet.
– Vi vill gärna sprida oss till andra delar av Sverige, Malmö hade varit ett alternativ. Vi söker även fler damspelare till vårt lag i Stockholm. Om man går in på vår hemsida kan man läsa mer om laget och när vi har träningar.