Link

Första segern för pojkar -04

P15/04-landslaget tog sin allra första seger när Norge besegrades med 3-1 i Svolvaer. Sverige vände underläge till vinst efter två sena mål. Johan Bengtsson kvitterade därefter gjorde Jonas Rouhi och Williot Swedberg mål i de sista minuterna. Ny match väntar i Leknes på torsdag klockan 17.00.
– Det var kul för killarna att vinna. Att de nu vet vad som krävs att vinna matcher på den här nivån, säger P04-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Sverige fick en tuff start på matchen och åkte på ett baklängesmål redan efter nio minuter. Marius Berg Fossum snappade upp en lång djupledsboll bakom Sveriges backlinje, var kylig och sköt in bollen hårt längs backen tätt intill ena stolpen till 1-0.

Efter målet hade Norge en del lägen där André Picornell i målet fick jobba och stod för några fina räddningar. Norge hade även ett skott klockrent i ribban.

Sverige åt sig in i matchen och i den 35:e minuten kom kvitteringen efter ett fint anfall som startade nere hos målvakten Picornell. Sverige kom fram på högerkanten och Carl Mauritzson spelade in bollen till Johan Bengtsson. Anfallaren tog skickligt emot bollen på en touch och sköt in kvitteringen till 1-1.

Innan halvtidsvilan stod Picornell för både en och två straffräddningar. Vid första straffen slängde han sig åt höger och tog straffen. Domaren tyckte dock att han gick för tidigt och Norge fick ta om straffen. Picornell slängde sig än en gång till höger och räddade igen. Den här gången godkände domaren straffräddningen och 1-1 stod sig halvleken ut.

– Vi hade en ganska hög anspänning inledningsvis och kändes nervösa. Norge pressade oss högt och lyckades bra med det. Vi blev lite tagna av deras press och fick en kämpig start när de gjorde mål direkt. Därefter jämnade spelet ut sig och vi fick bättre kontroll på vår speluppbyggnad. Vi gjorde även ett väldigt fint fotbollsmål genom bra speluppbyggnad som började nere hos André (Picornell) i målet, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Även i andra halvlek hade Picornell en hel del att göra och stod för flertalet räddningar när Norge tryckte på för ett ledningsmål. Norrmännen hade sedan ännu en boll i trävirket. Den här gången en ett avslut som knorrades i bortre kryssribban.

Trots att Norge hade mest boll och stod för de flesta chanserna var det Sverige som skulle få det sista ordet. I den 88:e minuten fick Jonas Rouhi bollen en bit in på offensiv planhalva. Sedan satte vänsterbacken fart. Rouhi körde slalom mellan de norska försvararna och helt plötsligt var han i straffområdet. Avslutet letade sig in vid främre stolpen till 2-1.

Sverige var inte färdiga där. På tilläggstiden fastställde Williot Swedberg slutresultatet till 3-1 på en straff som han själv ordnade.

– Vi hade det ganska jobbigt i andra halvlek. Det var frustrerande med alla tappade bollar och omställningarna vi fick emot oss. Norge spelade bra och vi hamnade lågt och fick försvara oss väldigt mycket. Killarna jobbar otroligt hårt i försvarsspelet, dagens arbetsinsats är grym, säger Christofer Augustsson.

Segern var P04-landslagets allra första efter två förluster mot Finland i premiärlandskamperna förra månaden.

– Det var kul för killarna att vinna. Att de nu vet vad som krävs att vinna matcher på den här nivån. Bara för att du har bollen mest betyder det inte att du vinner matcherna. Sättet vi vann på i dag är ett av många sätt att vinna en fotbollsmatch på. Vinsten ger killarna självförtroende, vi är också ett duktigt lag. Samtidigt är vi väldigt tidigt i processen med det här laget, det är mycket vi kan bli bättre på. Men det är klart att det är skönt att ta den första segern som ett landslag, säger Augustsson.

Svolvaer är den nordligaste spelorten någonsin för ett svensk ungdomslandslag på pojk-/herrsidan. Sveriges flicklandslag födda 1996 har spelat allra längst norrut, på Breidablikk i Hammerfest under Nordisk flickturnering 2012.

Bilden: Den svenska startelvan mot Norge i Svolvaer. FOTO: SvFF.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo