Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

1-4 mot Tyskland i för-EM

I en välspelad match åkte F03-landslaget på en förlust mot Tyskland i för-EM. Slutresultatet skrevs till 1-4 inför över 1500 åskådare på Örjans Vall i Halmstad. Sveriges mål gjordes av Monica Jusu Bah.
– Överlag är det en godkänd insats där vi i perioder visade att vi kan stå upp mot ett av Europas bästa lag, säger F03-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Bilden: Johanna Renmark.

Sverige inledde matchen piggt och hade omgående två hörnor som orsakade mindre kalabalik då det bjöds på flipperspel mitt framför det tyska målet. Bollen studsa däremot inte Sveriges väg och Tyskland kunde till slut få undan bollen.

Det var däremot Tyskland som skulle ta ledningen i matchen med 0-1 genom ett vackert mål. Bollen spelades ut till Sarah Mattner-Trembleau som drog en stenhård vrist rätt upp i främre krysset. Otagbart för Serina Iddrisu Backmark i det svenska målet.

Sverige var nära en replik när Monica Jusu Bah fick bollen till skänks, men skottet tog i stolpen och ut.

I slutet av den första halvleken stod Serina Iddrisu Backmark för två jätteräddningar och såg till att ställningen alltjämt var 0-1 till Tyskland.

– Det var ett väldigt bra Tyskland vi mötte. De spelade i ett högt tempo och kom upp bra i press, men vi hängde med och följde matchplanen. Vi skapade även en del lägen och första 25 minuterna gjorde vi riktigt bra. Tyvärr fick vi inte utdelning på det. Samtidigt skapade inte Tyskland särskilt mycket, tyvärr fick de in ett mål, men tjejerna hanterade det bra. Det var en jämn först halvlek, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Även direkt i inledningen av andra halvlek tvingades Iddrisu Backmark till en kvalificerad räddning.

Kort efteråt hade Sverige kvitterat i matchen. Högerbacken Hanna Wijk slog ett inlägg. Johanna Renmark sköt och bollen hamnade hos Matilda Vinberg precis framför mål. Avslutet räddades, men fram störtade Monica Jusu Bah som från nära håll sköt in 1-1 i öppet mål.

Därefter var Renmark nära att ge Sverige ledningen, men den tyska målvakten kom ut snabbt och räddade. Istället tog Tyskland på nytt ledningen i matchen. Julia Landenberger testade lyckan utifrån. Bollen touchade ett svenskt ben och gick i en båge in i mål till 1-2 efter lite drygt en timmes spel.

Direkt efter baklängesmålet fick Renmark en ny vass chans. Matilda Vinberg dansade fram längs kortsidan och spelade snett in och bakåt. Bollen till Renmark som sköt, men Julia Matuszek i tyska målet stod för en ny fin räddning.

I matchens sista tio minuter fick Tyskland in ytterligare två bollar. Bland annat genom ännu ett drömmål. Mia Büchele drog in en frispark rätt upp i ena krysset på kraft. Tyskland vann matchen med 1-4.

– I halvtid pratade vi om att vi skulle fortsätta jobba hårt, kliva högre i försvarsspelet och försöka hålla bollen i laget lite längre. Vi inledde bra och fick även utdelning. Det var ett otroligt bra lag vi mötte i dag och i perioder av match visade vi att vi kan hålla den klassen. Både spelarna och ledarna ska ha en stor eloge för det. Vi var även nära ett ledningsmål, men lite turligt kunde Tyskland ta ledningen igen vilket var lite tufft när vi låg på som vi gjorde. Tjejerna kämpade och slet, men tyvärr gjorde Tyskland två mål till. Överlag är det en godkänd insats där vi i perioder visade att vi kan stå upp mot ett av Europas bästa lag. Nästa gång ska vi se till att vi gör 90 bra minuter, då finns det goda möjligheter att slå Tyskland, säger Pär Lagerström.

På tisdag avslutar F03-landslaget för-EM med match mot Spanien i Ängelholm.

– Det är lite synd att vi släppte in fyra mål i dag, det får vi analysera mer noggrant nu och se varför det blev så. Därefter är det förberedelser inför matchen mot Spanien som gäller. Det gäller att återhämta oss så bra som möjligt då tisdagens match är ett nytt viktigt utbildningstillfälle för oss, säger Lagerström.

Precis som i första matchen mot USA bjöds det på en fin publiksiffra. Över 1500 personer hade sökt sig till Örjans Vall i Halmstad denna lördagseftermiddag.

– Det är helt fantastiskt. Det är jättekul och härligt med allt stöd från läktarna. En stor eloge till alla som var på plats och alla som har arbetat med att fylla läktarna. Det känns också som att de fick valuta för pengarna då det var en bra landskamp mellan två bra lag med många duktiga spelare ute på plan, säger Lagerström.

Sveriges startelva: 1 Serina Iddrisu Backmark - 2 Hanna Wijk, 3 Johanna Svedberg [K], 13 Saga Carlsson, 5 Elma Junttila Nelhage - 6 Johanna Renmark, 7 Emilia Bengtsson, 18 Athinna Persson Lundgren, 9 Matilda Vinberg - 19 Wilma Leidhammar, 11 Monica Jusu Bah.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo