Link

Uddamålsförlust mot USA för decimerat Sverige

Trots spel med en mindre spelare i 80 minuter var F03-landslaget nära en heroisk upphämtning mot USA i för-EM. Monica Jusu Bah gjorde Sveriges reduceringsmål i 1-2-förlusten mot amerikanskorna inför över 1000 åskådare i Falkenberg.
– Det var en otrolig prestation i dag, fantastisk kämpainsats. Man ska aldrig vara nöjd efter en förlust, men i dag är jag det, säger F03-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Sverige fick en blytung start på matchen. Redan i den nionde minuten drabbades Sverige och målvakten Serina Iddrisu Backmark av en frilägesutvisning och skulle bli tvungna att spela resten av matchen med en spelare mindre på plan. Sanna Eriksson fick hoppa in i målet istället.

Efter drygt 20 minuters spel tog USA ledningen i matchen. Efter en hörna damp bollen ner i straffområdet och Amelia White tryckte in 0-1 via ribban.

USA ökade sedan på till 0-2. Trinity Byars kom fri, rundade målvakten och kunde lägga in tvåan i öppet mål.

Sverige kom igen och stack upp i några anfall och hade en del lägen. Bland annat hade Monica Jusu Bah ett skott utifrån som målvakten räddade. Johanna Renmark spurtade mot returen, men en amerikansk försvarare kunde rensa undan i sista stund.

Jusu Bah skulle dock få en till chans och den här gången blev det mål. Anfallaren drev framåt med bollen in i straffområdet och sköt. Bollen rullade långsamt in i mål via stolpen till 1-2 som var halvtidsresultatet.

– USA var som vi väntade oss. De var aggressiva, spelade i högt tempo och kom i många löpningar bakom oss. Vi stod upp ganska bra inledningsvis och kom in i det, men sen åkte vi på en frilägesutvisning tidigt vilket förändrar matchbilden. Vi var tvungna att jobba på ett annat sätt och tjejerna löste det bra med de nya instruktionerna. Mycket fokus hamnade på försvarsspelet, men vi var tvungna att hitta ett sätt att anfalla på också. Hela laget jobbade väldigt hårt, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Andra halvlek var betydligt mer tillknäppt. Sverige slet och kämpade på med en mindre spelare på plan och stod för en heroisk insats.

I den 86:e minuten var USA ytterst nära ett tredje mål. Inhopparen Allyson Sentor, som var ett år yngre än alla andra, avancerade och drog iväg ett långskott. Bollen klockrent i undersidan av ribban och ut strax utanför mållinjen.

På tilläggstid var Sverige sedan nära en kvittering. Laget hade ordnat fram en hörna som Emilia Bengtsson slog precis framför mål. Flertalet svenskor rusade mot målet, men ingen fick träff på bollen som fortsatte ut från straffområdet.

– Vi pratade i pausen om att fortsätta jobba hårt och att hålla i bollen lite längre. Vi försökte ha lite längre anfall, men vi får jobba väldigt hårt i försvarsspelet och hade inte riktigt orken för att anfalla. Det var en otrolig prestation i dag, fantastisk kämpainsats. Man ska aldrig vara nöjd efter en förlust, men i dag är jag det, säger Pär Lagerström.

Sverige föll i öppningsmatchen i för-EM mot USA med 1-2 inför över 1000 åskådare på plats i Falkenberg. Närmast på lördag väntar Tyskland i Halmstad innan turneringen avslutas med match på tisdag mot Spanien i Ängelholm.

– Det var jättekul att så mycket folk kom och stöttade oss, i det här vädret dessutom. Jag vill tacka alla som var på plats i dag och hoppas att det fortsätter komma mycket folk på de andra matcherna på de andra spelorterna. Nu får vi analysera matchen mot USA och redan i morgon tar vi nya tag mot Tyskland i nästa match, säger Lagerström.

I dagens andra match tog Tyskland en klar 4-0-seger över Spanien.

Sveriges startelva: 1 Serina Iddrisu Backmark - 2 Hanna Wijk, 3 Johanna Svedberg (K), 13 Saga Carlsson, 5 Elma Junttila Nelhage - 6 Johanna Renmark, 7 Emilia Bengtsson, 18 Athinna Persson Lundgren, 9 Matilda Vinberg - 19 Wilma Leidhammar, 11 Monica Jusu Bah.

Ersättare: 12 Sanna Eriksson (MV), 4 Evelina Pettersson, 8 Fiona Eriksson, 10 Alice Söndergaard, 14 Ida Egegård, 15 Emelie Maria Jansson, 16 Elin Sjöström, 17 Sefanit Luwam Samrawe, 20 Sara Öjebo.

Johan Velagic

Nationella partners