Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

"Möter några av världens absolut bästa nationer"

U17-EM på hemmaplan nästa år närmar sig. I dag onsdag inleds för-EM på västkusten för F03-landslaget. På schemat står Tyskland, Spanien och USA som Sverige inleder mot i Falkenberg.
– Det blir en stor utmaning för oss då vi möter några av de absolut bästa nationerna i världen. Det ska såklart bli jätteroligt och inspirerande, säger F03-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Under turneringen har F03-landslaget sin bas i Halmstad dit laget anslöt under måndagen. Sverige har hunnit med två träningar samt en gått igenom fasta situationer och en genomgång av USA som är dagens motståndare.

– Vi har inte mött USA redan i den här åldersklassen innan utan tidigare har vi spelat mot de på en äldre nivå. Det ska bli spännande att se vart både vi och USA befinner oss i den här åldersnivån. USA är en världsnation och vi tror att de spelar typiskt amerikanskt. Det vill säga en kraftfull fotboll med mycket löpningar och energi, säger förbundskapten Pär Lagerström.

För-EM fortsätter sedan med match mot Tyskland på lördag och avslutas med match mot Spanien på tisdag.

– För att tävla mot de bästa måste man träna mot de bästa. Det här blir jättebra förberedelser för oss inför EM nästa år. Det är tre otroligt bra fotbollsnationer med tre olika spelstilar som vi får känna på att möta. Tyskland är ett starkt tempolag som har snabba, tekniska spelare som har många kombinationer mellan varandra. Spanien är ett mer possessioninriktat lag som gillar att spela hela vägen fram till målet, säger Pär Lagerström.

Onsdagens match mot USA spelas i Falkenberg, matchen mot Tyskland i Halmstad och matchen mot Spanien avgörs i Ängelholm vilket är spelorterna för nästa års U17-EM på hemmaplan. Varberg är den fjärde spelorten under mästerskapet.

– Rent administrativt och logistiskt är det bara en fördel att vi får åka runt och se hur det är på de olika spelplatserna. Sen är det roligt att få spela på så fina arenor också, säger Lagerström.

I truppen återfinns två debutanter i form av Hammarby IF:s Ida Egegård och Athinna Persson Lundgren från FC Rosengård.

– Vi har haft med båda två på landslagsläger tidigare och i den här åldern utvecklas spelarna olika snabbt. Både Athinna och Ida är väl värda chansen. Athinna är en mittfältare med fina kvaliteter offensivt medan Ida kan spela på många olika positioner.

Vad har du för förhoppningar på för-EM?
– Jag hoppas att vi tar vara på varenda sekund både under träningarna och matcherna för det här är ett fantastiskt lärotillfälle för oss. Det blir en stor utmaning för oss då vi möter några av de absolut bästa nationerna i världen. Det ska såklart bli jätteroligt och inspirerande. Det gäller att vi antar utmaningen och tar vara på den här utbildningen som matcherna innebär.

För invånarna i regionerna där matcherna spelas är det ett ypperligt tillfälle för att få en glimt av framtidens stjärnor.

– Om du vill se spännande och bra ungdomslandslagsfotboll rekommenderar jag verkligen att folk som bor i närheten tar sig till arenorna. Det är som sagt väldigt bra lag med i den här turneringen. Vi hoppas få ett härligt stöd på läktarna. Det ska bli riktigt roligt att dra igång för-EM.

Biljetter till matcherna kan du köpa nedan. Matcherna sänds även på vår hemsida svenskfotboll.se

Johan Velagic