Link

Intervju med Johanna Svedberg

För-EM inleddes med en uddamålsförlust mot USA. Nu väntar Europadominanterna på U17-nivå för F03-landslaget. Först Tyskland i dag lördag och sedan Spanien på tisdag. Nationer som tillsammans har vunnit elva av tolv titlar i U17-EM-sammanhang.
– Det är väldigt kul att få mäta sig mot de bästa spelarna från de bästa länderna. Det blir tre väldigt lärorika matcher mot tre olika spelsystem, säger Johanna Svedberg.

Nästa år spelar Sverige F17-EM på hemmaplan. Som ett led i förberedelserna inför mästerskapet spelar F03-landslaget nu ett för-EM. Sverige gick in i turneringen mot USA i onsdags och föll med 1-2 efter att ha spelat 80 minuter med en spelare mindre på plan.

– Det blev mycket försvarsspel från vår sida med en spelare mindre så länge. I och med utvisningen blev det svårt för oss att sätta den höga pressen vi egentligen ville. Vi spelade mer försvarsspel än vad vi är vana vid, vi löste det ganska bra för hela laget slet verkligen. Det var en krigarmatch från allas sida, alla sprang allt de hade i 90 minuter, säger Johanna Svedberg.

Hur går tankarna när ens lag åker på en så tidig utvisning?
– Jag kände bara "oh shit". En mindre på plan i 80 minuter mot USA är tufft. Samtidigt är det inget du kan göra åt det. Vi kunde bara kriga på och slita ännu mer. Vi gjorde vårt bästa och försökte göra varandra bättre, säger Johanna Svedberg.

Dagen efter förlusten mot USA var laget iväg och överraskade en klass på en lokal skola i Halmstad där F03-landslaget har sin bas under för-EM.

– Ingen visste egentligen vilka vi var, men de visste att vi var Sverige och det tyckte de var coolt. Alla började fråga om autografer på armar, block och överallt. Det var något nytt för oss och det kändes speciellt. Sen var det roligt att se alla glada miner bland barnen, säger Svedberg.

Förhoppningsvis blir det ett kärt återseende med skolklassen redan i dag på Örjans Vall som är dagens matcharena mot Tyskland. Under för-EM kommer Sverige att spela på tre av de fyra spelorterna som kommer att användas under F17-EM nästa år.

– Det är en fördel att få känna på arenorna redan nu. Att spela på lite större arenor och veta vart allting ligger på arenan när vi sen kommer dit när det är EM är bra. Att det inte blir en massa nya intryck hela tiden då. Det var en jättebra publiksiffra mot USA, men till EM nästa år blir det förhoppningsvis ännu mer publik och större arrangemang, säger Svedberg.

Hur mycket tänker du på EM redan nu?
– Mycket. EM är det stora målet att komma med till. Det hade varit oerhört stort att få spela ett EM på hemmaplan. Att få spela inför vänner och släkt hade varit jättekul, säger Svedberg och fortsätter:

– Jag kommer att kriga på hela vägen och visa att jag verkligen ska vara med. Det är bara att fortsätta träna på hemmaplan, på tekniken, fysiken och alla andra delar. Att inte tappa mitt jäklar anamma utan bara bita ihop när man är trött och bara köra på.

Det råder ingen tvekan om att Sverige får möta absolut bästa tänkbara motstånd i förberedelserna inför F17-EM på hemmaplan nästa år. I dag lördag står Tyskland med sju guld i U17-EM för motståndet. På tisdag avslutar Sverige för-EM mot Spanien med fyra titlar i U17-EM.

– Det är väldigt kul att få mäta sig mot de bästa spelarna från de bästa länderna. Det blir tre väldigt lärorika matcher mot tre olika spelsystem. USA var väldigt skickliga på sin spelidé och hade en imponerande tajming i allt de gjorde. Vi hade aldrig mött ett sådant motstånd innan. Det kommer bli väldigt spännande att få spela mot Tyskland och Spanien också.

Vad har du för förhoppningar på den här samlingen?
– Jag hade helst velat vinna alla tre matcher, men nu har vi en förlust och får jobba vidare utifrån det. Nu fokuserar vi på Tyskland och Spanien och jag vill vinna de två matcherna. Jag vill alltid vinna. Gör vi en bra match, följer vår spelidé och krigar på har vi stora chanser att vinna.

Svedberg har Sävedalens IF som moderklubb där hon började spela som knatte. För två år sedan var hon med och startade upp föreningens damlag som har inneburit en succé. Första året vann laget Division 4, året därpå avancerade de från Division 3 till Division 2 där Sävedalen än en gång kämpar för ett nytt avancemang.

– Stora delar av laget har varit med från början av resan. Många av oss har spelat tillsammans sedan vi var små så vi är en väldigt tajt grupp och har kul tillsammans. Det är en häftig resa vi har gjort och som vi fortfarande håller på att göra.

Svedberg, som gjorde sina första seriematcher som 13-åring 2017, är en av lagets yngsta spelare. Lagets stomme utgörs nämligen av spelare födda 2001 och senare. Med endast tre omgångar kvar att spela ligger Sävedalens IF på en andraplats, en poäng bakom serieledarna Öckerö IF och ett avancemang till Division 1.

– Förhoppningsvis kan vi vinna resten av matcherna, vinna serien, avancera och fortsätta vår resa.

Johan Velagic