Mathias Etéus om nya rollen som gruppchef

Mathias Etéus är ny gruppchef för futsal på Svenska Fotbollförbundet. Den förre landslagsspelaren berättar om sin nya roll och hur sporten ska fortsätta att växa i Sverige.

Mathias Etéus är ny gruppchef för futsal på Svenska Fotbollförbundet. 29-åringen har en bakgrund som fotbollsspelare på elitnivå, men har under de senaste åren verkat på högsta nivå i futsal.
– Det snabba spelet, den tajta planen och de många målen har alltid funnits inom mig, men det var först 2013 som jag började spela futsal på riktigt. Nicklas Asp frågade frågade mig om jag ville komma ner och träna med GFC (nuvarande IFK Göteborg Futsal).

Etéus har vunnit tre SM-guld med IFK Göteborg och fram tills ifjol spelade han även i landslaget. Men nu har han klivit in i en ny roll som futsalens gruppchef på Svenska Fotbollförbundet. Innan dess jobbade Etéus på SISU Idrottsutbildarna och på Västra Götalands idrottsförbund.

– Rollen som gruppchef kommer framförallt att handla om utvecklingsfrågor av alla dess slag. Fokus ligger på att utveckla barn- och ungdomsfutsalen i hela Sverige med hjälp av distrikten. Vi vill bli fler utövare som dessutom får en bra första kontakt med sporten tidigt i åldrarna.

Utvecklingen ses även över på utbildningssidan. Detta i form av den nya tränarutbildningen men också fortsatt arbete för nya utbildningar inom futsal.

– Vi sitter i nuläget och tar fram en spelarutbildningsplan och ska testa olika spelformer för barn och ungdomar för att optimera upplevelsen så mycket vi kan. I framtiden får vi förhoppningsvis se fler futsallandslag i olika åldrar som gör att sporten kan ta ytterligare kliv i Sverige.

Men först väntar två landskamper mot Tyskland i Karlskrona. Mycket fokus ligger på VM-kvalet i oktober där Matija Dulvat och Nicklas Asp kommer se till att göra laget så redo som möjligt för att kunna utmana Ryssland, Kroatien och Bosnien.

– Resultatet mot Tyskland är inte det viktigaste, utan det handlar om att förbereda spelarna. Där kommer det att krävas koncentration och noggrannhet. Vi får se hur hårt Matija och Nicklas trycker på träningarna för att träna på att spela vid mental och fysisk trötthet.

Senare i höst börjar även säsongen för dam- och U19-landslaget. I november väntar ett dubbelmöte med Ryssland.

– Fram tills dess handlar det om att förbereda så många duktiga spelare som möjligt på det tuffa motstånd som de kommer att stöta på. Inom kort kommer den svenska spelorten att presenteras, säger Etéus och fortsätter:

– För U19-landslaget handlar det om att bygga upp erfarenhet för staben i att varje år starta jobbet med en ny ålderskull. Här kommer det handla om att skapa en bra struktur när det gäller uttagningar till landskamper och hur vi kan se så många duktiga spelare som möjligt. Det är alltid en utmaning att starta upp ett nytt landslag i en så ung idrott som futsal.

Mathias Etéus påbörjade sin nya tjänst i september och ser flera utmaningar för svensk futsal inom den närmaste tiden.

– Det ska bli lite extra spännande att se hur genomströmningen av deltagare på tränarutbildningen i futsal ser ut. Fler deltagare innebär bättre kunskap ute i landet, vilket är en viktig faktor för att sporten ska fortsätta att växa. Att hela tiden utveckla spelarna i SFL och RFL så att våra landslag blir bättre och kan komma ännu längre i kvalen ser jag också fram emot att följa på nära håll.

Mathias Etéus
Ålder: 29 år
Bor: Sundbyberg
Klubbar som fotbollsspelare: Tölö IF, IFK Göteborg, FC Trollhättan, Jönköpings Södra, Tenhults IF, Utsiktens BK, Lunden ÖBK, Lindome GIF.
Futsalmeriter: Tre SM-guld med IFK Göteborg och 34 landskamper för Sverige.
Aktuell: Ny gruppchef för futsal på Svenska Fotbollförbundet

Marcus Heed