Link

Dulvat inför returen mot Tyskland

Sverige laddar om inför returmötet med Tyskland 19.00 ikväll. Matija Dulvat vill att laget ska vara med från start och hoppas på revansch i Brinova Arena. Förbundskaptenen berättar också om Sveriges chanser i Main Round.

Under måndagen startade futsalsäsongen och det första mötet i Karlskrona slutade med tysk seger, 2–3, efter att Sverige släppt in ett mål i slutminuterna.

– Man kunde se att det var längesen vi spelade tillsammans. Ligan har inte heller startat, så vi kändes lite långsamma i början eftersom vi inte hade rytmen av tävlingsspel. Vi gjorde ingen bra match. Ändå tycker jag att vi skapade många chanser nära mål. Men vi utnyttjade inte dem och det är anledningen till att vi förlorade, säger Matija Dulvat.

Nu laddar Sverige om inför returmötet med Tyskland.

– Ikväll måste vi vara mer tävlingsinriktade. Vi har inte råd att vara långsamma och hamna efter direkt. Vi måste vara på tårna från första minuten. Jag tycker också att vi ska tänka mindre, vi borde göra saker mer naturligt. När man tänker för mycket förlorar man lite tid, och det kan vara tillräckligt när andra lag pressar högt. Då kan det se ut som att man inte vet vad man ska göra, så vi måste vara lite friare i huvudet. Det ska vi justera till kvällens match.

Sveriges förbundskapten var imponerad över stödet som landslaget fick i av de drygt 1 000 åskådarna i Brinova Arena.

– Jag hoppas att de njöt av matchen även om vi förlorade. De hjälpte oss i slutet genom att heja på och det tyder på att det inte var någon tråkig match. Jag hoppas att de kommer tillbaka, så att vi kan ge dem en seger ikväll.

Under lägret i Karlskrona har Sverige, förutom den första matchen, genomfört sex träningspass. Detta för att förbereda sig inför VM-kvalet i oktober där landslaget ställs mot Ryssland, Kroatien och Bosnien. I vintras gick Sverige vidare från Preliminary Round i Alingsås som grupptvåa.

– Jag tycker att vi jobbar på bra och spelarna vet vad de måste göra. Vi vet hur vi ska spela fem-mot-fyra. Men det är svårare när man vet att man kanske är ett bättre lag än Tyskland och bör vinna. Det är lättare när man möter ett starkare lag. Då vet man att det blir mer fokus defensivt och att man inte kommer att skapa lika mycket framåt. Därför kommer det att bli ett annat Sverige i VM-kvalet. Jag tror att vi kommer att vara redo.

Tror du att Sverige har chansen att utmana lagen i Main Round?

– Ja, vi förbereder spelarna för det. Men om vi sätter upp procent på våra chanser måste vi vara realistiska. Det skulle vara ett mirakel om vi gick vidare från Main Round. Men jag har sett många mirakel ske i futsal, så vi måste tro på det och spela vårt allra bästa. Då är allt möjligt, säger Matija Dulvat och fortsätter:

– Kroatien slog Italien på bortaplan nyligen och har visat god form. Ryssland är alltid tuffa att möta och är gruppfavorit. Jag hoppas att vi fortfarande lever efter de två första matcherna, då har vi chansen att slå Bosnien och kanske kvalificera oss.

Vad vill du se mot Tyskland ikväll för att få en bra känsla inför VM-kvalet?

– Jag vill se att spelarna kör vårt spel och gör de sakerna vi tränat på. Vi ska prova att spela fem-mot-fyra igen, men vi är lite färre spelare ikväll. Söderqvist skadade sig igår och Rossi var tvungen att lämna lägret, så vi har inte lika många vänsterfötter tillgängliga. Men under svårare omständigheter får man se karaktären på laget. Jag vill se att vi presterar bra och att vi besegrar Tyskland. Det är inte helt avgörande att vinna, men vi skulle lämna Karlskorna lite gladare, avslutar Matija Dulvat.

Matchen börjar klockan 19.00 och sänds i C More.

Marcus Heed