Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Debutanten Picornell om straffräddningarna

Landslagsdebut. Straffräddningar. Och första segern för P04-landslaget. André Picornell hade en lyckad debut när Sverige i tisdags slog Norge med 3-1 på Lofoten. I dag torsdag är det dags för andra matchen lagen emellan.
– Det blev en del sång i omklädningsrummet efter matchen. Det var väldigt kul att ta vår första seger, nu hoppas vi på en till vinst i dag, säger målvakten André Picornell.

Förra månaden var P04-landslaget iväg på Gotland och spelade sina allra första landskamper mot Finland. Där fanns inte André Picornell med. Istället fick målvakten göra sin landslagsdebut i tisdags mot Norge.

– Det var riktigt häftigt att sjunga nationalsången och få representera Sverige. Det var lite nervöst i början, men det släppte sen när matchen var igång. Det var en häftig upplevelse, säger André Picornell.

Norge tog en tidig ledning, men Johan Bengtsson kvitterade till 1-1 som var halvtidsresultatet. Matchen såg länge ut att gå mot ett kryss, men i den 88:e minuten gjorde Jonas Rouhi 2-1 och på tilläggstid kunde Williot Swedberg fastställa slutresultatet till 3-1 på straff.

– Det var en jämn match där båda lagen hade många chanser. Vi kämpade oss igenom hela matchen och det var det som tog oss till segern. Jonas (Rouhi) gjorde ett jättefint mål i slutet och sen sköt Williot (Swedberg) in 3-1 också, säger André Picornell som stod för flertalet vassa räddningar under matchen:

– Jag låg rätt i positionerna och kunde hantera situationerna på ett bra sätt. Målet de gjorde i början kan diskuteras lite, jag borde kanske ha tagit den. Annars kändes det bra överlag, säger Picornell.

I första halvlek stod han även i vägen när Norge tilldelades en straff. Picornell tvingades rädda straffen två gånger om.

– Alla blev ganska förvånade över att straffen skulle gå om. Domaren tyckte att jag gick för tidigt första gången. Jag var ganska säker på att han skulle skjuta i samma hörn andra gången så jag slängde mig dit igen och räddade en gång till. Det var jag som orsakade straffen så det var väldigt skönt att det inte blev mål, en stor lättnad, säger Picornell som inför den andra straffen till och med pekade vart han trodde straffen skulle slås.

– Det är en grej jag brukar göra på straffar ibland för att psyka motståndaren och få honom lite ur balans. Jag har stått en hel del straffläggningar och tycket det är väldigt roligt. Du får en chans att skina.

Sveriges 3-1-vinst över Norge var P04-landslagets allra första seger då det blev två förluster i premiärlandskamperna mot Finland.

– Det blev en del sång i omklädningsrummet efter matchen. Det var väldigt kul att ta vår första vinst, nu hoppas vi på en till vinst i dag.

I dag torsdag är det dags för match nummer två mot Norge. Då Picornell stod förra matchen vaktas det svenska målet i dag av Josh Clarke.

– Jag förbereder mig på samma sätt som att jag skull spela. Du måste alltid vara förberedd om någonting skulle hända så man kan göra sitt bästa. Samtidigt kommer även jag och målvaktstränaren Timy (Karlsson) stötta Josh (Clarke) i hans förberedelser.

Till vardags spelar Picornell i moderklubben BP där han började i knatteskolan som femåring.

– Jag har spelat i BP hela mitt liv, klubben betyder väldigt mycket för mig. Det är de som har tagit mig dit jag är i dag, det är de som har tagit mig till landslaget.

Målvakten tillhör klubbens P16-lag som vann grundserien i P16-klassen och har nu inlett slutspelsgruppspelet med en vinst och en förlust. Tidigare i somras var han även iväg på Gothia Cup och vann elitklassen SEF Trophy.

– Vi blev det första BP-laget att vinna den turneringen vilket var väldigt kul. Nu ligger fokus på att ta oss vidare från slutspelsgruppen i P16-klassen och sedan vinna slutspelet och SM-guld.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo