Link

Debutanten Jacob Ondrejka om snabba resan

Bortsett från en försäsong i P19 gick Jacob Ondrejka i stort sett direkt från P16 till a-laget i Landskrona BoIS där han har fått rikligt med speltid i Division 1. Förra veckan debuterade Ondrejka även i P02-landslaget. Samtidigt tar han allt i sin egen takt.
– Det är kul att det har gått så snabbt, men samtidigt stressar jag inte något. Mitt bästa beslut var att gå ner och spela med min egen ålder när jag var yngre. Allt får ta sin tid, säger Jacob Ondrejka.

Förra veckan var P02-landslaget iväg på en fyrnationsturnering i Medelpad. Sverige inledde med en 3-1-seger mot Norge och följde upp det med en mållös match mot Irland. I den sista omgången väntade därmed en gruppfinal mot Österrike som också stod på fyra poäng.

– Vi började okej, men vågade inte spela som vi borde ha gjort. Vi spelade bättre i andra halvlek, då vågade vi mer. Tyvärr lyckades vi inte vinna matchen så det fick bli silver den här gången, säger Jacob Ondrejka som var nära att ge Sverige ledningen i första halvlek.

– Jag borde ha gjort mål. Jag flyttade över till högerkanten för att bollen var där. Jag fick bollen, vände bort två motståndare och gick mot mål. Tyvärr räddade målvakten och det blev bara inkast, säger Jacob Ondrejka.

Matchen mot Österrike slutade 1-1. Båda lagen slutade på fem poäng, men Österrike plockade hem turneringssegern genom fler gjorda mål. Sverige slutade på en andraplats.

– Det var en otroligt rolig samling. Jag har fått lära känna mycket folk och lärt mig mycket inom det fotbollsmässiga. Överlag var det en väldigt kul och lärorik samling för mig, säger Jacob Ondrejka.

För yttern Ondrejka var detta hans allra första landskamper.

– Det var väldigt stort att göra landslagsdebut. Att stå där med landslagströjan på, sjunga nationalsången och sen spela för sitt land är något jag har drömt om länge, säger Ondrejka.

Var det nervöst?
– Nej. Jag brukar inte bli nervös. Enda gången jag minns som jag har varit nervös var när jag var 12-13 år och skulle provspela med Bröndby. Men det gick bra, jag kom in och spelade och fick nya kompisar. Efter det har jag aldrig blivit nervös, säger Ondrejka.

För Ondrejkas del blev det två starter. Han spelade hela matchen mot Irland och 79 minuter i gruppfinalen mot Österrike.

– Det gick bra för egen del. I första matchen mot Irland hade jag inte särskilt mycket boll. Jag tog mycket löpningar och krigade på bra, men jag hade önskat mer boll. I andra matchen hade jag lite mer boll, men jag borde ha gjort mål.

P02-landslaget har nu två landskamper kvar att spela för i år. Nästa månad väntar matcher mot Tjeckien och Turkiet och då är det en helt annan trupp som samlas. Samtliga spelare byts ut. Nästa år hoppas 17-åringen på fler blågula chanser.

– Jag ska fortsätta göra min grej och utvecklas. Jag trivs väldigt bra i Landskrona och får mycket speltid och förtroende från tränarna. Att få spela seniorfotboll är väldigt viktigt för mig. Det är en stor skillnad jämfört med juniorfotboll i intensitet, styrka och tempo. Jag utvecklas mycket av det. Det är bara att fortsätta kämpa på och inte vika ner sig. Aldrig ge upp.

Hur har det varit att snubbla på mållinjen som du har gjort tidigare då du har varit med på landslagsläger, men inte blivit kallad till landskamper fram tills nu?

– Man kan inte tänka på det för mycket. Det är bara att fortsätta träna och bara köra på. När jag kom till Landskrona som 11-12-åring började jag spela med ett år äldre, men jag valde att gå ner till min egen ålder efter ett tag. Det är det bästa beslutet jag har gjort. Många vill alltid spela med äldre, men för mig var det bästa att gå ner till min egna ålder. Helt plötsligt kunde jag göra mina grejer igen och ta en större roll. Allt får ta sin tid. När det är dags så är det dags. Nu var det dags för mig att spela landskamp.

För Ondrejka har det varit ett händelserikt år där han har gjort en snabb resa. I vintras blev han uppflyttad från P16- till P19-laget hemma i Landskrona BoIS. En internmatch under försäsongen gav honom dock en biljett upp till a-laget. Helt plötsligt började den då 16-årige Ondrejka starta matcher i Division 1.

– Jag blev så klart jätteförvånad över att det gick så snabbt. Jag hann i princip inte spela någon P19- eller P17-match. Det är kul att det har gått så snabbt, men samtidigt stressar jag inte något. Som sagt var mitt bästa beslut att gå ner och spela med min egen ålder när jag var yngre. Allt får ta sin tid.

Ondrejka, som har BK Landora som moderklubb, skrev även på sitt första a-lagskontrakt med Landskrona BoIS tidigare i år.

– Det var väldigt kul att få skriva på mitt första a-lagskontrakt med Landskrona som tror på sina ungdomar och har en fin ungdomsverksamhet. Vi har ett ungt lag.

Totalt har det blivit 18 matcher varav 13 från start och ett mål för den numera 17-årige yttern.

– Jag har haft en riktigt bra säsong där jag har spelat mycket. Det känns som att jag skapar något framåt varje match. Sen har jag haft lite målproblem, att det är målen som saknas för mig. Nu på slutet gjorde jag ett mål, förhoppningsvis släpper det lite nu.

Med åtta matcher kvar att spela av serien ligger Landskrona BoIS på en fjärdeplats i tabellen. Endast tre poäng upp till en andraplats som innebär kvalplats.

– Personligen är det att få spela så mycket som möjligt i a-laget och fortsätta prestera där. Sen har jag alltid drömt om att vara med och spela upp Landskrona BoIS i serierna. Jag har varit och kollat många Landskronamatcher från att jag var liten. Det hade varit kul om vi klarade det.

Johan Velagic

 

Nationella partners