Link

Nicklas Asp inför Tysklandsmatcherna

Nicklas Asp inleder sin andra säsong som assisterande förbundskapten för futsallandslaget. Inför matcherna mot Tyskland ligger mycket fokus på VM-kvalet senare i höst.
– Målet är att vi ska förbereda oss så bra som möjligt.

Herrlandslaget är samlade igen efter ett långt uppehåll. I april spelade laget en träningsturnering i Kroatien och nu, nästan fem månader senare, väntar Tyskland i en dubbellandskamp.

– Vi har pratat en del med spelarna så att de är så förberedda som möjligt på det som ska hända. Redan nu har vi fokus på VM-kvalet i oktober och det vi gjort under uppehållet är att fundera på hur vi ska ta oss vidare från gruppen. Vi har lagt planen för samlingen i Karlskrona och fokuserat på de sakerna vi tror kommer vara nödvändiga, säger Nicklas Asp.

Nicklas Asp inleder nu sin andra säsong som assisterande förbundskapten. Tillsammans med Matija Dulvat tog han ut 15 spelare till landskamperna mot Tyskland i Karlskrona.

– Vi har satt stomme nu som varit med ett tag – och så måste det vara i detta läget. Vi har inte utrymme just nu att testa massa nya spelare. Under den här samlingen vill vi ta ytterligare ett kliv i vårt spel och i vår utveckling. Om man då tar ut för många nya spelare får man på ett sätt börja om med grunderna vi har i landslaget, säger Asp och fortsätter:

– Däremot har vi tagit ut en ny spelare, Sebastian Holmqvist, och det är hanterbart i detta läget. Hade det varit tre-fyra spelare hade det påverkat mer. Det är så vi har resonerat. Futsal är en sport där det ställs höga krav på samspel och att alla förstår vad dom ska göras.

Vad vet ni om Tyskland?

– Vi har bra koll på dem. Precis som oss tog de sig vidare från Preliminary Round i VM-kvalet och ska spela Main Round nu i oktober. Det är ett bra futsallag som har tagit stora kliv under de senaste åren. De spelade dubbellandskamp mot England i fredags och igår, där båda matcherna slutade 2-2. Tyskland är en bra motståndare och det kommer bli två bra matcher för oss.

Vad är dina förväntningar på landskamperna i Karlskrona?

– Det är att vi ska förbereda oss så bra som möjligt inför VM-kvalet. Att laget tar till sig det Matija och jag vill få ut. Vi har inte mycket tid, så alla måste veta vad som kommer att krävas. Sedan vill vi ha två segrar mot Tyskland såklart. Framförallt att vi kan hålla tätt bakåt och skapa målchanser på ett specifikt sätt.

Efter matcherna mot Tyskland väntar nästa runda av VM-kvalet. I oktober kommer Sverige att ställas mot Ryssland, Kroatien och Bosnien i Main Round.

– På papperet ska vi inte gå vidare från gruppen. Vi är lägst rankade av lagen vi möter, men vi har bra koll på dem. Speciellt eftersom Matija är från Kroatien. Vi tror att vi har en plan där vi kan såra dem. Vi måste göra någonting för att överraska och där håller vi på att lägga upp planerna.

Marcus Heed