Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Uddamålsförlust i finalen

P16/03-landslaget föll med 3-2 i finalen i Nordisk Pojkturnering mot värdnationen Danmark. Sverige tog tidig ledning efter mål av Oskar Vilhelmsson, Danmark vände till ledning 2-1 med två snabba mål efter en halvtimmes spel och Emil Roback kvitterade till 2-2 i en händelserik första halvlek.
Danmark gjorde andra halvlekens enda mål efter en hörna och står som segrare i turneringen.

– Danmark kontrollerade matchen och vi hade svårt att komma till lägen. I slutet fick vi lite energi när det öppnade upp sig lite, men lyckades tyvärr inte kvittera. Danmark vann finalen fullt rättvist, säger förbundskapten Roger Franzén.

Oscar Vilhelmsson gav Sverige en drömstart på matchen. Redan i den fjärde minuten höll sig anfallaren framme på en kantfrispark sköt in 1-0 för Sverige på värdnationen Danmark.

Några olycksminuter för Sverige betydde att Danmark lyckade få in två mål på lika många minuter och vände till 1-2 efter mål av William Bøving Vick och Andreas Pedersen Bredahl.

Innan halvleken var slut kom Sverige tillbaka och kvitterade kort efter baklängesmålen. Den här gången var det Emil Roback som slog till. Danskarnas målvakt var långt ute och efter en kollision damp bollen ner hos Roback som från långt håll lyfte in 2-2. Anfallarens fjärde mål i turneringen.

– Vi fick en bra start på matchen med ett tidigt mål, men det var egentligen Danmark som var det spelförande laget i den här matchen från minut ett. Vi hade svårt att äga boll och med vår positionering i försvarsspelet. Att vi gjorde två mål i första halvlek var väldigt bra från vår sida, maxutdelning som gjorde att matchen levde, säger förbundskapten Roger Franzén.

Efter cirka en timmes spel fick Danmark en straff. Samuel Andersen i Sveriges mål räddade och höll blågult kvar i matchen. Några minuter senare kunde dock Valdemar Lund Jensen nicka in 2-3 på en hörna.

Sverige jagade ett kvitteringsmål, men hade svårt att komma till lägen mot ett skickligt Danmark. Värdnationen höll undan och vann finalen med 3-2. Sverige slutade därmed på en andraplats.

– Vi började bättre i andra halvlek jämfört med den första. Vi stängde till ytorna som vi pratade om i halvtid. Sedan hade vi lite svårt med att följa vår matchplan. Vi gjorde en del korrigeringar, men gjorde ändå inte som vi pratade om. Danmark kontrollerade matchen och vi hade svårt att komma till lägen. I slutet fick vi lite energi när det öppnade upp sig lite, men lyckades tyvärr inte kvittera. Danmark vann finalen fullt rättvist. Det är väldigt lärorikt för oss att möta Danmark som tillhör Europaeliten och har kommit långt både på ett kollektivt och individuellt plan, säger Roger Franzén.

På vägen fram till finalen slog Sverige först Nordirland med 4-0 i kvartsfinalen och sedan Norge med 3-2 i semifinalen.

– Vi startade egentligen arbetet med den här gruppen av spelare i samband med turneringen i Portugal. Vi ligger lite efter vissa andra nationer och jobbar fortfarande med att få spelarna lära känna varandra. Vi har jobbat med gruppen vid sidan av och arbetat fram en identitet om vilka vi ska vara på och utanför plan. Vi har tagit steg framåt från lägret i Portugal, men har fortfarande saker att jobba med framöver, säger Roger Franzén.

Sverige får chans till revansch mot Danmark i första omgången av höstens EM-kval som spelas i Helsingborg i månadsskiftet september-oktober. Övriga lag i gruppen är Litauen och Färöarna.
Närmast, som uppladdning inför kvalet, väntar två bortalandskamper mot Estland 27 och 29 augusti.

Slutställning i Nordisk Pojk 2019

 1. Danmark
 2. Sverige
 3. Mexiko
 4. Norge
 5. Finland
 6. Nordirland
 7. Island
 8. Färöarna

Johan Velagic

Nationella partners

 • Bauhaus
 • Coca-cola
 • Folksam
 • ICA
 • NeH
 • Scandic
 • Aftonbladet
 • Swedbank
 • Volvo