Söndergaard fokuserar på nuet

Brons i Nordisk Flick förra månaden. Två knappa förluster i träningslandskamperna mot Polen förra veckan. Nästa månad väntar för-EM på hemmaplan med möten mot stornationer. Förberedelserna inför hemma-EM nästa år fortsätter för F16/03-landslaget.
– Det är jättebra att vi får alla de här matcherna. Att vi hinner spela ihop oss och bli ett lag så att vi är redo nästa år, säger Alice Söndergaard.

Förra veckan befann sig F16/03-landslaget i Polen för dubbellandskamper. I den första matchen blev det en 1-2-förlust. I andra matchen var Sverige i ledning, men tappade till en 2-4-förlust.

– Polen var väldigt duktiga på omställningar och fasta situationer. De utnyttjade det väldigt bra och vann matcherna på det viset. Vi spelade bättre i andra matchen och hade ledningen i halvtid, men vi blev lite för bekväma i andra halvlek och tappade ledningen. Men överlag var det en bra samling även om vi förlorade matcherna så spelade vi bra emellanåt, säger Alice Söndergaard.

I den första matchen spelade Söndergaard den första halvleken. I den andra matchen spelade hon samtliga 90 minuter och antecknades även för ett mål. Hennes fjärde mål i den blågula dressen.

– Det kändes helt okej för egen del, det är alltid kul att göra mål. Min anfallspartner Monica (Jusu Bah), höll i bollen och höll undan motståndarna och slog sen ett jättefint pass till mig. Sen var det bara att lägga in bollen i mål, säger Alice Söndergaard.

F16/03-landslaget är mitt uppe i förberedelserna inför F17-EM på hemmaplan nästa år. I april i år spelade laget en UEFA-turnering i Slovenien. Förra månaden blev det ett brons i Nordisk Flick och nästa månad väntar ett för-EM på hemmaplan.

– Det är jättebra att vi får alla de här matcherna. Att vi hinner spela ihop oss och bli ett lag så att vi är redo nästa år. Samlingen vi hade vid Nordisk Flick var nog den bästa vi har haft hittills. Vi spelade bra som lag, hittade varandra och gjorde många fina mål, säger Söndergaard.

Redan nästa månad är det som bekant dags för ett för-EM på hemmaplan. Sverige ställs mot USA, Tyskland och Spanien. Matcherna spelas i Falkenberg, Halmstad, Varberg och Ängelholm, som även är spelorterna vid F17-EM i maj nästa år.

– Det är väldigt bra nationer, men vi är också bra så det blir härliga matcher att spela. Jag hoppas jag får chansen att vara med där, men det är helt upp till tränarna. Jag har gjort mitt bästa och det är allt man kan göra, säger Söndergaard.

Det är ju en hel del månader kvar till F17-EM, men tänker du på det redan nu?
– EM nästa år är det stora målet. Så jag tänker på det en del. Samtidigt tar jag bara en sak i taget och fokuserar på nuet. Sen får vi se hur långt det räcker. Det hade varit väldigt stort att få spela ett mästerskap i sitt egna land.

Till vardags spelar Söndergaard i Lerums IS vilket även är hennes moderklubb. I fjol tog hon silver i Gothia Cup, vann SM-guld i futsal och ledde seniorlaget till serieseger i Division 4 med sina 42 (!) mål på 13 matcher. För det prisades hon av både GP och Lerums Tidning som gav anfallaren utmärkelser.

– Förra säsongen gick väldigt bra, det blev en hel del mål och det är kul. Det är väldigt roligt att göra mål. Sen är det väldigt härligt att vinna också.

I år ligger nykomlingarna Lerums IS fyra i en mycket haltande tabell i Division 3. Söndergaard gjorde i senaste omgången sin säsongsdebut och slog direkt till med sex mål när det blev storvinst mot Ytterby IF.

I sommar kom även en efterlängtad titel för 16-åringen. Efter att ha fallit på mållinjen gång efter gång spelade Söndergaard och Lerum hem guldet i Gothia Cup förra månaden.

– Inför i år hade vi tre brons och ett silver så det var verkligen på tiden att vi gick hela vägen och vann guld. Vi visste vad vi behövde göra för att vinna och sen gick vi ut och gjorde det den veckan. Det var jättehäftigt att äntligen få vinna.

Avslutningsvis, vilka förhoppningar har du på resten av säsongen?
– Att jag ska göra mitt bästa och ha roligt. Att jag hela tiden tar en sak i taget.

Johan Velagic