Roback: ”Laget är som en familj”

I söndags landslagsdebuterade Emil Roback. I onsdags kom första landslagsmålet. Och andra. Och tredje. Anfallaren stod för ett tvättäkta hattrick på 18 minuter när P16/03-landslaget slog Norge med 3-2. På lördag spelas finalen i Nordisk Pojk mot Danmark.
– Det var en helt fantastisk känsla att få göra sina första mål för landslaget, för sitt land. Jag vet inte vad jag ska säga, det var verkligen helt fantastiskt bara, säger Emil Roback.

Bilden: Emil Roback debuterade i kvartsfinalen mot Nordirland i söndags. Här i duell med Sean Stewart. FOTO: DBU.

Sverige inledde Nordisk Pojk i Danmark med att avfärda Nordirland i kvartsfinalen med klara 4-0. I semifinal väntade Norge. Efter första halvlek var Sverige uppe i en 3-0-ledning. Samtliga mål inprickade av Emil Roback – och alla kom inom loppet av endast 18 minuter.

1-0 kom i 25:e minuten.
– Vid första målet gjorde målvakten ett misstag. Det var ganska enkelt för mig att springa förbi och lägga in bollen i öppet mål, säger Emil Roback.

2-0 kom i 38:e minuten.
– Andra målet var en retur som jag stötte in upp i nättaket, säger Emil Roback.

3-0 kom i 43:e minuten.
– Vid det tredje målet kom jag fri och sköt in bollen i mål, nästan i krysset, säger Roback.

Målen var de allra första i landslagsdressen för anfallaren som debuterade mot Nordirland i söndags.

– Det var en helt fantastisk känsla att få göra sina första mål för landslaget, för sitt land. Jag vet inte vad jag ska säga, det var verkligen helt fantastiskt bara, säger Roback.

P16/03-förbundskaptenen Roger Franzén var nöjd med Robacks insats mot Norge.

– Gör du ett hattrick så gör du mycket bra saker. Emil är en spelare med en otrolig utväxling i sitt löpsteg. Mot Norge visade han även att han sätter sina chanser och har en näsa för mål. Men som sagt, han har en otrolig utväxling i sitt löpsteg och en väldigt fin fysik, säger Roger Franzén.

Hur var din bild av matchen mot Norge?
– I första halvlek hade vi de helt. I andra halvlek kändes det mer som ett krig. Vi kanske slappnade av lite inför andra halvlek och trodde att matchen var slut bara för att vi ledde med 3-0, men det var den verkligen inte, säger Roback.

Sveriges till synes stabila 3-0-ledning efter första halvlek krymptes snabbt ner till endast en uddamålsledning efter två snabba mål från Norge i upptakten av andra halvlek.

– Målen kom väldigt plötsligt och det kändes för ett tag som att Norge skulle vända på det. Vi var tvungna att jobba hårdare än vi gjorde. Sista delen av matchen från bänken var det stressigt. Det kändes som att Norge kom till en del lägen och att vi inte kunde hålla bollen i laget utan bara skickade iväg den hela tiden.

Känslan när domaren blåser av matchen och ni är klara för final?
– Jag blev jätteglad. Det var väldigt skönt att slå Norge och det var stort för mig att få göra tre mål.

I morgondagens final väntar nu värdlandet Danmark som först slog ut Finland med 2-0 i kvartsfinalen och sedan besegrade Mexiko på straffar i semifinalen.

– Danmark är ett riktigt bra lag har jag hört. Det gäller att vi lägger in en extra växel och bara kör på. Det är viktigt att vi jobbar tillsammans och ännu hårdare än vi tidigare gjort.

Emil Roback är en av fyra spelare som under turneringen har gjort sin landslagsdebut. De övriga är Ben Engdahl, Nuha Jatta och Imam Jagne.

– Jag fick väldigt bra självförtroende när jag tog på mig landslagströjan. Jag ville visa upp mig, jobba hårt tillsammans med laget och visa vad vi går för, säger Roback och fortsätter:
– Det har känts riktigt bra. Första matchen kunde jag ha gjort några mål, men jag fick inte in bollarna då. Men överlag kändes det bra ändå. Mot Norge var det skönt att få göra hattrick, men jag hade kunnat jobba hårdare i andra halvlek.

Hur skulle du sammanfatta er samling så här långt?
– Jag kom till samlingen och kände inte alla spelarna. Nu är jag nära med alla, hela laget är som en familj. Vi spelar musik och dansar. Det är ett roligt gäng med folk från hela Sverige, gott och blandat helt enkelt.

Till vardags spelar Roback i Hammarby IF där han nu gör sitt tredje år. Moderklubben är däremot IFK Norrköping där han har varit i två sejourer efter kortare vistelser i Västerhaninge IF i Stockholm och IK Sleipner. I år spelar han i Hammarbys P17-lag.

– Vårsäsongen gick upp och ned både för mig och laget. Jag var borta fem veckor på grund av skada och missade många matcher då. Men nu har vi inlett slutspelsserien med en oavgjord och en vinst, känslan är bra.

I fjol var han med och vann SM-guld i P16-klassen efter finalvinst mot Malmö FF. Nu är siktet inställt på ännu en titel.

– Det var helt fantastiskt och jättekul att vinna SM-guld med Hammarby. I år har vi bra chanser att vinna SM-guld igen för vi har ett bra lag med många duktiga spelare. Men då gäller det för oss att vi jobbar tillsammans som ett lag för vi möter mycket bättre lag nu under hösten i slutspelsserien.

Närmast är det däremot final i Nordisk Pojk och en massa videoklipp med höjdpunkter från förebilden som väntar.

– Som vanligt kommer jag att kolla på massa fotbollvideos på (Thierry) Henry för att få självförtroende. Vi har lite samma spelstil, han var lite av en peta-och-spring-spelare vilket jag också är. Han var en extremt duktig fotbollsspelare. Sedan är det bara att gå ut på planen och bara köra.

Finalen mot Danmark spelas i morgon lördag med avsparkstid 14.00. Du kan följa matchen via vår livescore på svenskfotboll.se.

Johan Velagic

Nationella partners