Sent avgörande i returen mot Estland

P16/03-landslaget besegrade Estland med 1-0 i veckans andra möte och fick därmed revansch för nederlaget i tisdags. Efter stort svenskt bollinnehav i matchen kom till sist även ett segermål i slutet av andra halvlek signerat Ludvig Nåvik.
– Nu gäller det att vi utvärderar den här samlingen och sedan blickar vi framåt mot kvalet nästa månad, säger förbundskapten Roger Franzén.

Sverige tog tag i matchen direkt och skapade flertalet bra lägen i den första halvleken. Bollen ville dock inte in i mål.
Sverige kom fram på sin vänsterkant gång efter gång. Isak Bjerkebo stod för en snabb överstegsfint och ett rappt skott som gick precis utanför bortre stolpen.

Edwin Andersson var också inblandat i mycket. Dels hade han ett skott från sidan som målvakten räddade, dels hade han ett skott som tog klockrent i ribban, men mållöst var det efter första 45 minuterna.

– Vi gjorde en jättebra första halvlek. Sett till vår spelidé och matchplan följer vi den bra. Vi drev på matchen från första stund och var helt överlägsna i första halvlek spelmässigt. Vi hade bra speluppbyggnad och kom till mycket avslut. Vi hade även ett bra presspel och gav inte Estland mycket tid med bollen. Bortsett från att vi inte gjorde mål så är jag nöjd med vår första halvlek, säger förbundskapten Roger Franzén.

I andra halvlek var det fortsatt Sverige som styrde och ställde, men laget kom inte till lika många klara chanser som i första halvlek.
Med cirka kvarten kvar att spela vaskade Estland fram sin farligaste målchans under matchen. Hemmalaget fick ett kanonläge centralt inne i straffområdet. Melker Ellborg i det svenska målet var med på alerten och räddade skickligt.

I matchens slutskede fick till slut Sverige in ett avgörande mål. Nuha Jatta spelade fram Ludvig Nåvik som avlossade ett skott. Avslutet tog på ett estniskt ben och gick i en båge över målvakten och in i mål till 1-0 i den 88:e minuten. Segern var Sveriges.

– Vi fortsatte att driva matchen även i andra halvlek fram till sista tio minuterna då det var lite mer böljande spel. Vi hade lite sämre tålamod i vårt passningsspel i andra halvlek och försökte vara lite mer raka vilket gjorde att vi inte hade samma kontroll som i första halvlek. Totalt sett önskar jag att vi var lite mer distinkta i både sista passet och i själva avslutningsläget. I en sådan här match ska vi göra 2-3 mål och döda matchen tidigare, säger, Roger Franzén.

Genrepet till EM-kvalet på hemmaplan är därmed avverkat. Sverige följde upp tisdagens 1-3-förlust mot Estland med en skön 1-0-seger. Närmast väntar nu ett EM-kval i Helsingborg i månadsskiftet.

– Det här året har varit en lång väntan på att spela landskamper. Nu har vi spelat en del i och med turneringen i Portugal och Nordisk Pojk i somras. Jag ser jättemycket fram emot EM-kvalet, lite extra mycket nu när det går på hemmaplan också. Nu gäller det att vi utvärderar den här samlingen och sedan blickar vi framåt mot kvalet nästa månad. Det gäller att analysera både oss själva, men sedan också börja titta på våra kommande motståndare, säger Franzén.

Johan Velagic

Bilden: Sveriges startelva i Tallinn. Bakre raden fr v: Kristoffer Krebs, Melker Ellborg, Emin Hasić, Nuha Jatta, Seedy Jagne, Casper Widell. Främre raden: Isak Bjerkebo, Ben Engdahl, Samuel Dahl, Markus Björkqvist, Edwin Andersson. FOTO: SvFF.

Nationella partners