Link

Ny förlust mot Finland

P04-landslaget åkte på en tung förlust i andra matchen mot Finland på Gotland. Efter en jämn första halvlek ledde Finland med 0-1. I andra halvlek föll det hela sju mål och Finland kunde till slut vinna med 1-7. Sveriges mål gjordes av Carl Mauritzson.
– Vi tappade bollen lite för enkelt och sen måste vi bli bättre på att försvara vid deras omställningar. Finland var skickliga på att utnyttja det, säger P04-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Finland fick en drömstart på matchen när Jesse Kilo slog in 0-1 och sitt första mål i matchen redan i den tredje minuten.

Kort efter baklängesmålet var Sverige nära en snabb kvittering när först Liam Mekic slog ett inlägg som tippades över ribban. Därefter hade Johan Bengtsson en nick på mål.

Sverige kom till fler chanser. Samme Bengtsson fick bollen i straffområdet nära mål, men med ryggen mot målvakten. Anfallaren försökte sig då på en fräck klack som målvakten räddade. Ytterligare några minuter senare spelade Bengtsson fram Carl Mauritzson till ett bra läge, men avslutet gick över.

Sveriges bästa chans i första halvlek fick nog Anton Nilsson i slutminuterna. Från sin vänsterkant smög han sig in och fick bollen till sig. Avslut kom, men målvakten gjorde en vass räddning vid ena stolpen och såg till att Finland hade 0-1 i halvtid.

– Första halvlek var ganska lik den första halvleken från den första matchen. Det var en nervös inledning från vår sida och vi fick ett nytt tidigt mål emot oss. Något vi blev påverkade av i en tiominutersperiod innan vi tog över matchen mer och spelade ganska bra. Vi kom till några målchanser och borde kanske ha fått utdelning på någon av dem, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Även i andra halvlek åkte Sverige på en trist start. Jesse Kilo rann igenom och gjorde både sitt och Finlands andra mål i matchen till 0-2. Bara fyra minuter senare fullbordade Kilo sitt hattrick när han nickade in 0-3.

Sverige svarade med en snabb reducering. Anton Nilsson avancerade med bollen som lite turligt hamnade hos Carl Mauritzson som fick öppet mål och sköt in 1-3.

Glädjen blev dock kortvarig. Efter drygt en timmes spel klev Kilo fram och gjorde sitt fjärde mål i matchen till 1-4.

Därefter klev Jimi Tauriainen och gjorde två vackra mål. Först en frispark från sidan som han knorrade in högt uppe vid första stolpen. Sedan ett mål efter en snabb överstegsfint som betydde 1-6.

Med fem minuter kvar att spela slog Jesse Kilo till för femte (!) gången och fastställde slutresultatet till 1-7. Sverige var en stolpträff ifrån en reducering genom Viktor Sluug, men bollen studsade ut.

– Vi gjorde ingen bra andra halvlek kan vi konstatera. Vi släppte in några för enkla mål. Vi tappade bollen lite för enkelt och sen måste vi bli bättre på att försvara vid deras omställningar. Finland var skickliga på att utnyttja det, säger Christofer Augustsson som sammanfattar P04-landslagets första samling så här:

– Vi förlorade båda matcherna mot Finland vilket har gett oss många erfarenheter. Det går snabbare på den här nivån. Man kan inte hålla bollen särskilt länge och här blir man straffade mer ofta än hemma i klubblagen. Vi behöver blir bättre på att försvara oss på egen planhalva och runt omkring vårt egna straffområde. Sen gör vi så klart en del saker bra som vi ska bygga vidare på. Samtidigt är Finland väldigt duktiga. Jag har i alla fall aldrig sett ett så duktigt Finland i tidigare årgångar. De spelar snabbare och på färre tillslag och går in rejält i närkamperna, säger Augustsson.

Startelvan i matchen. Foto: SvFF

Sveriges startelva: 12 Theo Eriksson - 4 Simon Lindfors, 3 Christian Kaya, 5 David Norrman, 2 Simon Bengtsson - 8 Albin Ahlstrand, 13 Sebastian Tipura, 11 Liam Mekic (K) - 15 Carl Mauritzson, 17 Johan Bengtsson, 16 Anton Nilsson.

Johan Velagic

Nationella partners