Link

Augustsson inför premiärlandskamperna

Tidigare i år ledde han P02-landslaget till U17-EM i Irland. I dag tisdag inleder förbundskapten Christofer Augustsson och hans ledarstab en ny resa med P04-landslaget. Klockan 18.00 spelar laget sin allra första landskamp mot Finland.
– Det ska bli jättekul att starta en ny resa med den här gruppen. Att få vara en liten del av spelarnas karriärer genom att coacha, guida och hjälpa de att utvecklas, säger P04-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

För två år sedan gjorde Augustsson sin första landskamp som förbundskapten för P02-landslaget som han i våras ledde till U17-EM i Irland.

– Det var en helt ny erfarenhet för mig. Jag har varit med i förbundet tidigare, men aldrig som förbundskapten. Jag utvecklades och lärde mig mycket under de två åren som guidade mig i vilken riktning jag ville gå i både mitt tränarskap och ledarskap. Med 02:orna blev det lite att man testade sig fram, nu kanske jag kan vara lite mer direkt med 04:orna. Samtidigt är det en helt ny grupp och svårt att veta om det funkar likadant med den här gruppen. När jag reflekterar över mina första två år som förbundskapten har jag fått en väldigt stor erfarenhet. Det var två väldigt nyttiga år för mig, säger Christofer Augustsson.

I dag tisdag inleder han en ny resa med en ny årskull.

– Det ska bli jättekul att starta en ny resa med den här gruppen. Att få vara en liten del av spelarnas karriärer genom att coacha, guida och hjälpa de att utvecklas är skitroligt, säger Christofer Augustsson.

Arbetet med P04-landslaget har däremot varit igång sedan ett tag tillbaka.

– Efter Utvecklingslägret i Halmstad hade vi ett landslagsläger på Bosön där 46 spelare var kallade och fick ta del av vår spelarutbildning för första gången i vår verksamhet. Därefter blev 18 av de 46 spelarna uttagna till matcherna mot Finland nu där de får ytterligare stimulans genom att spela landskamper. Och till matcherna mot Norge kommer vi ge fler spelare chansen till den här stimulansen med landskamper, säger Augustsson.

I går måndag landade P04-landslaget i Visby på Gotland där de två första landskamperna mot Finland kommer att spelas. Laget har hunnit med en teorigenomgång och ett träningspass inför dagens första match.

– Finland drog igång sitt P04-landslag i januari och har spelat 3-4 matcher under våren redan. På det viset ligger de lite längre fram än oss och känner varandra lite bättre. Vi har inte kollat på deras matcher utan har istället valt att fokusera på det vi behöver träna på och utveckla. Vi har det som utgångspunkt, säger Augustsson.

Vad hoppas du få ut av de här två försa matcherna?
– Av tidigare erfarenhet är de första landskamperna väldigt stort för spelarna. De blir ganska upptagna av det. Jag hoppas att vi försöker göra det vi har tränat på och pratat om. De här landskamperna är ju en ganska liten del av hela processen under två års tid som vi kommer att ha tillsammans. Men jag hoppas att vi kan ta det vi har gjort på träningarna och få ut det på matchen.

Hur är stämningen i truppen? Nervöst inför premiärlandskampen?
– Det vore konstigt om det inte fanns en anspänning och nervositet. Vi har sagt att det är okej och förstår det då de kommer till en ny grupp av människor i ett nytt sammanhang och kommer att spela på ett nytt sätt. Sen är det väldigt stort att dra på sig landslagströjan. Det är okej att vara nervös, men sen gäller det att kunna hantera de känslorna så att de inte blir för starka utan att man kan koncentrera sig på sina uppgifter. Överlag känns spelarna ganska avslappnande, men lite nervösa.

Matcherna sänds live på svenskfotboll.se. 

Johan Velagic

Nationella partners