Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Binnefors om första landslagsmålen

I år har han redan gjort över 50 mål hemma i klubblaget. I landslagsdebuten bibehöll Albin Binnefors det fina målsnittet. Anfallaren stod för P04-landslagets båda mål i 2-4-förlusten mot Finland. I dag torsdag möts lagen igen på Gotland.
– Det var en dröm jag har haft sen jag var liten som nu gick i uppfyllelse. Det är riktigt stort för mig att ha gjort de första målen för P04-landslaget, säger Albin Binnefors.

I tisdags spelade P04-landslaget sin allra första landskamp i Visby på Gotland. Sverige hamnade i ett 0-2-underläge, men hämtade ikapp till 2-2. I andra halvlek kom däremot ytterligare två baklängesmål vilket betydde att Finland stod som slutsegrare med 2-4.

– Vi försökte följa vår spelidé och lyckas någorlunda med det. Det var som sagt vår första landskamp. Vi känner fortfarande inte varandra jättebra ute på plan, men totalt sett gjorde vi en helt okej första match. Vi hade delar i vårt spel som lyckades ganska bra med, säger Albin Binnefors och fortsätter:

– Det är skönt att den första landskampen är spelad nu. Det var rätt nervöst i början, men nu lättar det nog framöver och blir enklare med just den delen, säger Albin Binnefors.

Precis som övriga spelare i det svenska P04-landslaget var det första gången Binnefors bar den blågula dressen.

– Det var riktigt stort att göra landslagsdebut. Det går inte att beskriva känslan du har när du står i landslagströjan och sjunger nationalsången, säger Binnefors.

Var det nervöst?
– Jag själv var inte jättenervös, men det är klart att det var lite nervositet. Det värsta var när vi var i spelargången och bara väntade på att få gå ut. Då var det extra pirrigt. När matchen sen började släppte det snabbt och man fokuserade helt på matchen, säger Binnefors.

Hur förberedde du dig inför landskampen?
– Det gäller att inte tänka för mycket på det för då kan du stressas upp för mycket. Jag tog det mer som det kom. Sen gäller det att inte vara rädd för att göra misstag och inte hålla tillbaka utan bara köra sitt race.

För Binnefors del blev det 79 minuters speltid och två mål i landslagsdebuten mot Finland.

– Det är rätt bra spelmål. Det var inga returer eller hörnor utan vi spelade oss fram till målen. Båda målen är ganska lika varandra med inspel från kanterna och att jag hann förbi min försvarare och sköt in bollen i mål på ett tillslag.

Kan du beskriva känslan att göra mål för sitt land?
– Det var en dröm jag har haft sen jag var liten som nu gick i uppfyllelse. Det är riktigt stort för mig att ha gjort de första målen för P04-landslaget. Som anfallare blir det också som en liten lättnad då en stor uppgift för dig som anfallare är att göra mål. Sen var det väldigt speciellt att det blev mål direkt i debuten.

P04-förbundskapten Christofer Augustsson sade följande om Binnefors efter tisdagens match:

– Albin är en snabb anfallare som är duktig i djupled i anfallsspelet. Han är vass i avslutningsmomentet där han ofta använder få tillslag vilket ökar chanserna till mål. I försvarsspelet jobbar han hela tiden hårt. Han har många maxaktioner under matcherna, säger Christofer Augustsson.

Redan i dag torsdag är det dags för den andra matchen mot Finland. Då Binnefors startade den första matchen inleder anfallaren på bänken i dag.

– Jag startade förra matchen och börjar därför på bänken i dag. Jag kommer pusha och hjälpa laget från sidan. Det känns som vi är bättre förberedda nu och har lite mindre nerver då vi har spelat mot Finland en gång redan, säger Binnefors.

15-åringen har HIK, som sedermera blev HGH FC, som moderklubb. För två år sedan tog han steget till Halmstads BK där han hittills i år har smällt in över 50 mål (!) för klubbens P15-lag.

– Det har gått rätt bra för oss i år. Vi vann Future Cup, kom tvåa i Halör Cup och tog oss till semifinal i SEF Trophy i Gothia Cup. För egen del har det känts bra, det har blivit en del mål.

Vad har du för förhoppningar på resten av säsongen?
– Jag hoppas på att fortsätta bli kallad till landslaget och prestera bra där. I klubblaget vill jag bli uppflyttad till en högre ålder och prestera bra där också.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo