Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Widell summerar Nordisk pojk

Efter uddamålsförlusten i finalen mot Danmark åkte P03-landslaget i helgen hem med ett silver. Närmast väntar dubbellandskamper mot Estland. Ett sista genrep inför höstens EM-kval hemma i Helsingborg.
– Vi tar med oss känslan av att vi kan göra mål. Det är väldigt viktigt att ha med den känslan när vi sen går in i ett EM-kval, säger Casper Widell.

Sverige fick en drömstart på finalen mot värdnationen Danmark och tog ledningen med 1-0 redan i den fjärde minuten. I halvtid var ställningen 2-2. I andra halvlek satte Danmark in den sista stöten och vann finalen med 3-2.

– Danmark tog över matchen tidigt. Vi försökte spela oss fram, men de stängde ytorna skickligt och vi blev av med bollen snabbt. När vi väl kom till lägen gjorde vi det bra och lyckades göra två mål på få chanser. Danmark var ett väldigt duktigt lag med fysiska, tekniska och passningsskickliga spelare, säger Casper Widell.

På vägen fram till final besegrade Sverige först Nordirland med 4-0 i kvartsfinalen och sedan Norge med 3-2 i semifinalen.

– Vi har haft en stor utveckling sedan lägret och turneringen i Portugal där vi förlorade alla tre matcher. Här i Nordisk Pojk vann vi två av tre matcher och hade bra siffror både offensivt och defensivt, säger Casper Widell.

Vad tar ni med er från samlingen?
– Vi tar med oss känslan av att vi kan göra mål. Det är väldigt viktigt att ha med den känslan när vi sen går in i ett EM-kval. Vi gjorde mål i varje match och ganska många mål totalt under veckan. Vi kan även hålla nollan och funkar bra som lag tillsammans, säger Casper Widell.

För egen del startade Widell kvartfinalen och finalen där han spelade samtliga 90 minuter vid båda tillfällena. Däremellan fick han ett inhopp i semifinalen på knappa tio minuter.

– Det var en bra vecka för mig där jag fick mycket speltid. Precis som laget utvecklades jag hela tiden tillsammans med laget. Nu är det bara att fortsätta köra på, säger Widell.

Tidigare i somras gjorde han sin första match som lagkapten i P03-landslaget. Mot Paraguay i UEFA-turneringen i Portugal. Under samlingen i Nordisk Pojk fick han förtroendet att bära bindeln i båda matcherna han startade.

– Det är en stor ära. Man bär bindeln med stor stolthet och mycket respekt. Precis som man bär tröjan och märket på bröstet. Du får ett lite större ansvar när du är kapten vilket jag gillar, säger Widell.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Jag är bra på att ta instruktioner av tränarna och sedan föra vidare det till laget. Sen gillar jag att styra laget både defensivt och offensivt med hjälp av mina lagkamrater.

Närmast för P03-landslaget väntar nu dubbellandskamper mot Estland 27 och 29 augusti. Matcherna blir ett genrep inför EM-kvalet på hemmaplan i månadsskiftet september/oktober.

– Det är riktigt bra att vi får två matcher till innan EM-kvalet. Så att vi kan spela ihop oss lite mer och lära känna varandra bättre och skapa fler bra relationer mellan oss, säger han och fortsätter:

– Jag tänker på det redan nu för det är ett stort mål jag har att komma med där. Det hade varit hemmaplan för mig om jag blir uttagen vilket hade varit extra roligt. För varje dag blir jag extra peppad.

Vad tror du krävs från din sida för att knipa en plats till den truppen?
– Det är bara att kämpa på hela tiden på varje träningarna hemma i Helsingborg. Att försöka utveckla mig själv hela tiden och förbättra mina svagheter.

Sverige inleder med match mot Litauen, fortsätter mot Färöarna och avslutar sedan med match mot Danmark.

– Vi har bra chanser att ta oss vidare. Nu vet vi hur Danmark spelar och vet vad vi ska tänka på och göra mot dem. Sen gäller det att inte underskatta varken Litauen eller Färöarna som också är bra lag. Det gäller att vi ger allt för att vi ska ta oss vidare. Förhoppningsvis tar vi revansch mot Danmark.

Till vardags spelar mittbacken i Helsingborgs IF dit han anslöt hösten 2016 från moderklubben IK Wormo i Landskrona. Den här säsongen varvar Widell spel i P17- och P19-laget.

– Jag har fått min egen plats i P19-lagets omklädningsrum och ska med på en cup nu till helgen där vi kommer möta Aberdeen, Parma och PSV Eindhoven. Det är kul.

Hur ser du på höstsäsongen som precis dragit igång?
– Närmast vill jag få mer och mer speltid i P19 nu under hösten i slutspelsserien. Jag vill jobba och kämpa för min plats. Utveckla mina svagheter och ge allt på träningarna.

Längre fram är siktet inställt än högre upp. A-laget. Där de ett år äldre spelarna Armin Gigovic och Ian Pettersson redan fått chansen i Allsvenskan.

– Det blir en extra morot att se de debutera i Allsvenskan och göra det så bra också. Att Helsingborg också säger att de vill satsa mer på ungdomar och gör det också gör en extra tänd på att försöka nå a-laget. Jag ska göra allt jag kan för att utvecklas och ta steg framåt.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo