Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

3-1-seger mot Island

F18/01-landslaget inledde trenationsturneringen i Norrbotten med vinst. Sverige besegrade Island med 3-1 efter mål av Kajsa Törnqvist och Hanna Lundkvist samt ett självmål. Härnäst väntar Norge på söndag.
– Det var en bra första match för laget och skönt att inleda med en seger, säger F18-förbundskaptenen Anders Johansson.

Bilden: Hanna Lundkvist gjorde ett starkt inhopp - och ett mål - mot Island.

Sverige fick en kalldusch till start. Redan efter fyra minuters spel låg blågult under med 0-1. En hög djupledsboll över den svenska backlinjen friställde Sveindís Jane Jónsdóttir som mycket kyligt kunde lobba in ledningsmålet för isländskorna.

Sverige hade mest boll och jagade ett kvitteringsmål. Laget skapade en del chanser och fick även utdelning. 16-åriga Evelina Duljan slog en farlig frispark precis framför målet och bollen touchades in av ett isländskt ben till 1-1 i den tolfte minuten.

– Vi har mött Island väldigt många gånger det senaste året och de bjöd inte direkt på några överraskningar. De blev väldigt långa som lag vilket gjorde att vi kunde spela igenom deras lagdelar. Vi gjorde det stundtals, men kunde ha gjort det ännu mer. Tyvärr blev vi lite för fega tycker jag. Spelarna vi har i truppen är väldigt tekniska och då kan man utnyttja det än mer, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek fortsatte Sverige diktera matchbilden och spelade sig igenom flera gånger om. I den 73:e minuten gick Sverige även upp i ledning. Efter ett fint anfall spelades bollen ut till Kajsa Törnkvist som slog in bollen mot mål. Avslutet seglade hela vägen in i bortre till 2-1.

Sverige ökade sedan på sin ledning till 3-1 genom Hanna Lundkvist i slutminuterna. Inhopparen bröt sig in från vänsterkanten och avlossade ett wobblande skott som målvakten inte kunde hålla. Sverige vann matchen med 3-1.

– Vi var modigare i andra halvlek där vi både dribblade oss förbi och spelade oss förbi deras lagdelar mycket mer. Vi tog över totalt i andra halvlek och skapade en hel del målchanser. En väldigt skön start på turneringen, säger Anders Johansson.

Sverige fick därmed en kanonstart på trenationsturneringen i Norrbotten. På söndag klockan 13.00 avslutas samlingen med match mot Norge i Piteå.

– Det var en bra första match för laget och skönt att inleda med en seger. Förra året hade vi två förluster vid samma tidpunkt i fjolårets trenationsturnering. Det är härligt att få lite självförtroende genom en vinst och spelmässigt såg det bättre och bättre ut ju längre matchen led, säger Johansson.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo