Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

1-2 i första matchen mot Polen

F16-landslaget fortsätter sitt flitiga matchande, nu närmast med två matcher mot Polen borta i Ostróda. Det första mötet slutade med hemmaseger 2-1 (1-0).
Sveriges mål gjordes av landslagsdebutanten Alma Öberg. Ny match och nya möjligheter mot Polen redan på torsdag då lagen möts igen.
– Nu drar vi lärdomar från den här matchen som vi ska träna och förbereda oss på. Det ska bli kul att spela en match till. Vi har mer att ge, säger den tillfälliga F03-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Sverige inledde matchen piggt och kom till en del lägen, men fick inte hål på Polen som försvarade sig väl.

Istället var det hemmalaget som tog ledningen i matchen med 1-0 i den 24:e minuten. Efter en snabb omställning kunde Anna Kodym kontra in ledningsmålet.

Efter de första 45 minuterna var ställningen alltjämt 1-0 till Polen.

– Det var en bra inledning från oss där vi spelade oss igenom Polen och skapade en del lägen och hade ett tryck mot dem. Polen å sin sida var väldigt positionssäkra och var jättebra i omställningarna. Vi åkte på 1-0 just på en omställning vilket inte var helt välförtjänt. Efter målet blev vi lite stressade och tappade lite av vårt spel, men kom tillbaka i slutet av halvleken, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I den andra halvleken fick Sverige en kanonstart. Inhopparen Alma Öberg behövde endast fyra minuter på sig innan hon smällde dit 1-1 för Sverige.

Efter ett långt anfall med många passningar i laget och kombinationsspel hamnade bollen hos Öberg som kunde skjuta in kvitteringen från nära håll. Ett hyfsat inhopp för landslagsdebutanten!

Sverige hade taktpinnen i matchen, men glädjen över kvitteringsmålet blev kortvarig. Serina Iddrisu Backmark stod för en vass räddning på en ny farlig omställning. På den efterföljande hörnan höll sig Wiktoria Malinowska framme och gjorde 2-1 för Polen.

Resten av matchen jagade Sverige en ny kvittering. Målchanser skapades, men bollen ville inte in. Sverige föll därmed i den första av två landskamper mot Polen.

– Vi hade ett bra snack i halvtid och gjorde en del småkorrigeringar och fick utdelning direkt. Vi fick energi från det målet och började som i första halvlek, tyvärr åkte vi på ett till baklängesmål. Efter det målet var det vi som hade övertaget, tjejerna bara fortsatte att trumma på. Samtidigt spelade Polen på resultatet och försvarade sig skickligt. Det är nyttigt för oss att möta ett lag som Polen som tjejerna inte har mött tidigare. Nu drar vi lärdomar från den här matchen som vi ska träna och förbereda oss på. Det ska bli kul att spela en match till. Vi har mer att ge, säger Pär Lagerström.

Redan i övermorgon, på torsdag, ställs lagen mot varandra igen.

– Det är en del nya spelare här nu jämfört med Nordisk Flick förra månaden. Delar av ledarteamet är också nytt. Utifrån det känner vi att vi gjorde en bra prestation. Det är även kul att se att utvecklingen gick åt rätt håll då vi gjorde en väldigt bra andrahalvlek. Det är många duktiga spelare i laget som har mer att ge, som vill ta nästa steg i sin utveckling. Jag har stora förhoppningar på matchen på torsdag, säger Pär Lagerström som gjorde sin första match som tillfällig förbundskapten för laget efter att Pia Sundhage tidigare i månaden lämnade för att ta över det brasilianska damlandslaget.

Nästa möte lagen emellan blir klockan 11 på torsdag.

Sveriges startelva: 12 Serina Iddrisu Backmark - 3 Joséphine Nyblom Batafoé, 17 Johanna Svedberg [K], 4 Evelina Pettersson, 6 Elma Junttila Nelhage - 7 Johanna Renmark, 9 Emilia Bengtsson, 10 Elin Sjöström, 15 Alice Söndergaard - 8 Rosa Kafaji, 18 Monica Jusu Bah.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo