Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Truppen till EM-kvalpremiären

Så var VM-sommaren över och damlandslaget laddar om för ett nytt kvalspel som inleds i höst. Målet är EM i England 2021 och resan dit börjar med bortamatch mot Lettland den 3 september. Förbundskapten Peter Gerhardsson har idag presenterat truppen som har tre nya ansikten jämfört med mästerskapet i sommar.

Bilden: Spelarna på bilden, f.v. Elin Rubensson, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Caroline Seger, Nathalie Björn och Olivia Schough finns med i truppen.

Landslaget landade i Göteborg den 8 juli och idag, en dryg månad senare, presenterade Peter Gerhardsson den första truppen efter mästerskapet. Efter en kort ledighet började fotbollsvardagen för förbundskaptenen med fulla omgångar i OBOS Damallsvenskan.

- Det har varit odelat positivt att komma igång igen. Dels när man är ute är det många människor som är positiva efter VM och det är alltid roligt att se att vi gjort något bra.

- Sen är det en del av det här jobbet som jag verkligen tycker om, vardagen att åka omkring och se matcher. Spelarna som är i marginalerna att komma med och inte i truppen finns i damallsvenskan. Så det är viktigt för Magnus och mig att se spelarna i fotbollsaktioner och utifrån vilka spelare vi vill titta på välja intressanta matcher att följa på plats.

VM-truppen bestod av 23 spelare och när Gerhardsson idag presenterar 23 spelare till första kvalmatchen skiljer den sig på tre spelare, där bland annat Fridolina Rolfö saknas med skada och Nilla Fischer står över samlingen. Även Mimmi Larsson saknas i truppen. In kommer Ronja Aronsson, Emma Kullberg och Pauline Hammarlund. (Pauline Hammarlund har efter truppen presenterats fått lämna återbud med skada. Ersätter i truppen gör Rebecka Blomqvist.)

- Det handlar inte om att hitta nya spelare för sakens skull. Vi har ett viktigt uppdrag att ta oss till EM 2021 i England och det här är en tävlingslandskamp direkt. Något som innebär att vi vill ha spelare som kan spela mot Lettland med vissa egenskaper. Det har lett fram till att vi tagit ut den här truppen.

Samlingen inleds den 26 augusti med läger på Gotland innan laget reser till Lettland för match den 3 september. Ledningen väljer att inte spela en landskamp före tävlingsmatchen, precis som inför VM-kvalstarten hösten 2017.

- Det är klart att spelarna utomlands inte kommit igång helt med sina serier, där några gör det precis innan vi samlas. Men vi hade det här upplägget 2017 när vi spelade VM-kval borta mot Kroatien. Det vill säga spela en match i slutet av samlingen vilket gör att vi får tid för att träna och spela ihop oss inför kvalstarten mot Lettland.

Höstens enda hemmamatch spelas på Gamla Ullevi mot Slovakien den 8 oktober. EM-kvalets tredje match. Biljetter finner du nedan följt av truppen till matchen mot Lettland.

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo