Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Serina efter räddningen som gav svenskt brons

Bara dagarna efter damernas VM-brons plockade F16-landslaget hem bronset i Nordisk Flickturnering. Målvakten Serina Iddrisu Backmark stod för en avgörande räddning i straffläggningen när Island besegrades i bronsmatchen.
– Det var jätteskönt att kunna göra en sådan räddning i det läget, säger Serina .

F16-landslaget inledde Nordisk Flick på bästa möjliga vis med två segrar i gruppspelet. Först 3-1 mot Nederländerna och sedan 2-1 mot Finland. I den tredje och avslutande gruppspelsmatchen blev det däremot en uddamålsförlust, 0-1, mot England.

– De två första matcherna spelade vi riktigt bra fotboll, hade mycket boll, spelade ut lagen och vann matcherna. I sista matchen mot England hade vi det lite jobbigare. Det var en jämn match där vi ändå spelade bra, men tyvärr förlorade. Överlag genomförde vi gruppspelet på ett bra sätt, säger Serina Iddrisu Backmark.

På grund av sin fina start på turneringen hade Sverige ett fast grepp om gruppsegern och finalplatsen. Men, med fem minuter kvar av matchen mot England rycktes det bort från svenskorna.

– Det var jättejobbigt, vi var värda en finalplats. Men så är fotbollen. Ibland vinner du, ibland förlorar du. Nu släppte vi in ett mål mot England, men vi kunde lika gärna ha gjort ett istället. Så jämnt var det, säger Serina Iddrisu Backmark.

Istället väntade en bronsmatch mot Island. Efter 90 minuter stod det 2-2 på resultattavlan vilket innebar att straffläggning skulle avgöra matchen.

– Island är ett väldigt bra lag. De låg på en hel del i första halvlek och hade många chanser och gjorde även ett mål. I andra halvlek ryckte vi upp oss rejält och kvitterade direkt. Sen höll vi kvar trycket och gjorde 2-1 också. Tyvärr fick de in en sen kvittering i sista minuten. Men det var väldigt kul att se hur vi ryckte upp oss, säger Iddrisu Backmark.

Hur gick tankarna inför straffläggningen?
– Det var väldigt nervöst, det är det alltid när det kommer till straffar. Det är bra att få den här erfarenheten, vi gjorde det bra. Trots att vi tappade ledningen i slutet så hade vi en bra inställning till straffläggningen. Vi gick in starkt mentalt, säger Iddrisu Backmark.

Efter de fem första straffomgångarna stod det helt lika. Suddenstraffar var att vänta. Då klev Iddrisu Backmark från AIK fram.

– Jag tänkte som inför alla andra straffarna. Jag gick fram, tog det lugnt och försökte att läsa av skytten och den här gången gick jag åt rätt håll. Det var jätteskönt att kunna göra en sådan räddning i det läget.

Straffräddningen gav en matchboll för Sverige. Matilda Vinberg stegade fram och sköt mycket läckert in den avgörande straffen i ena krysset. Ett mål som innebar att Sverige var bronsmedaljörer i Nordisk Flick och det bäst placerade nordiska laget i turneringen.

– Det var otroligt skönt, en lättnad. Vi hade matchen, speciellt i andra halvlek så det kändes rättvist att vi vann. Det var jättekul.

Har du hunnit hitta en plats för medaljen?
– Ja, den hänger på min medaljvägg här inne på mitt rum.

För Iddrisu Backmark, som har Stuvsta IF som moderklubb, blev det tre matcher under turneringen mellan stolparna.

– När du kollar tillbaka på matcherna genom videoanalys hittar du alltid saker du kan göra bättre. Överlag tycker jag att det gick helt okej för mig.

Något speciellt du tar med dig från samlingen i Bohuslän?
– Lagandan. Du måste ha laganda. Vi visade att vi har det när det blev straffar. Då gällde det att samla sig, hjälpa varandra och lita på varandra. Att alla gör sitt bästa och att vi håller ihop. Det gjorde vi jättebra.

Som bekant spelar F16-landslaget U17-EM på hemmaplan nästa år. Mästerskapet avgörs 9-22 maj i Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm.

– Vi mötte lite bättre motstånd nu i Nordisk Flick och känner att EM kommer närmare och närmare. Det märks att vi förbereder oss inför nästa år. Samtidigt pratar vi inte om EM utan fokuserar på det vi ska göra här och nu och försöker göra det bästa i stunden.

Närmast i förberedelserna inför mästerskapet väntar en dubbellandskamp mot Polen i augusti och sedan ett för-EM i september. Där väntar matcher mot stornationerna USA, Tyskland och Spanien.

– Det hade varit oerhört roligt att vara med där. Det är alltid jättekul och stort att spela för blågult. Att få vara med i den turneringen och spela mot så stora nationer hade varit jättecoolt.

Hur ska du jobba på för att bli uttagen till för-EM?
– Fortsätta att slipa på det jag är bra på och samtidigt förbättra mina svagheter. Att gå in 100 procent i allt jag gör. I varje träning och varje match.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo