2-1 seger mot Finland

F03-landslaget tog andra raka segern i Nordisk Flick när Finland besegrades med 2-1. Inhopparen Sefanit Samrawe avgjorde med en nick i den 92:a minuten och vilt segerjubel utbröt. Sveriges första mål gjordes av Rosa Kafaji.

– Det är svårt att beskriva den glädje och lycka som uppstod efter målet. Jag hoppas att det framgick upp till läktarna och genom sändningen. Det var fantastiskt att se, säger F03-förbundskaptenen Pia Sundhage.

Precis som i tisdagens öppningsmatch var det Sverige som rivstartade matchen mot Finland. F03-landslaget radade upp målchanser i upptakten av matchen. Bland annat hade Alice Söndergaard öppet mål, men Söndergaard hann inte riktigt få ordning på bollen som gick precis utanför.

Därefter hade Rosa Kafaji en drös med chanser, bland annat två frilägen. Hon stod även för en fantastisk individuell prestation när hon i en snabb vändning skojade bort en finska och sedan drog bollen stenhårt i första stolpen.

Efter dryga halvtimmen skulle Kafaji till slut få in bollen i mål. Kapten Evelina Duljan stod för ett briljant förarbete innan hon spelade in bollen till Kafji som sköt in 1-0 till Sverige.

Precis innan halvtidsvilan var vänsterbacken Nellie Nygren nära att öka på för Sverige, men målvakten var i vägen. Sverige hade därmed en 1-0-ledning efter först halvlek.

– Vi gjorde en riktigt bra första halvlek. Vi kom till många avslut och på många olika sätt. Den finske målvakten ska ha mycket beröm, hon gjorde några riktigt bra räddningar. Sen var vi bombsäkra i försvaret. Finland har egentligen ingenting i första halvlek, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Även andra halvlek var det plattan i mattan direkt för Sverige. Inhopparen Wilma Leidhammar bröt sig loss, kom i ett bra läge och sköt ett hårt skott. Målvakten gjorde en bra räddning och bollen hamnade sedan hos Alice Söndergaard som prickade stolpen.

Finland stack upp och skapade sin första målchans i matchen. Då blev det mål direkt. Ella Koivusnappade upp en boll, kom fri och kunde kyligt lägga in 1-1 i den 52:a minuten.

Målet gav finskorna energi som kom i flera anfall och skapade en del halvlägen. Matchen jämnades ut och båda lagen hade sina chanser att avgöra. Till slut var det Sverige som drog det längsta strået och avgjorde i den 92:a minuten.

Inhopparen Monica Jusu Bah stod för en fin prestation när hon ensam sysselsatte Finlands backlinje med en lång och kraftfull löpning. Hon spelade ut bollen till en annan inhoppare, Elvira Pettersson, som slog ett känsligt inlägg till en tredje inhoppare: Sefanit Samrawe. Yttern satte pannan till och nickade in 2-1 i öppet mål. Det följdes av vilt svenskt måljubel som sedan blev segerjubel då domaren blåste av matchen. Sverige vann matchen med 2-1.

– Vi gjorde en del byten i andra halvlek och bytte ut rätt mycket erfarenhet, men det är bra spelare som avslutar matchen. Tyvärr fick de in 1-1 på deras första chans. Men sen är det ju inhopparna som avgör matchen i sista sekund. Det är svårt att beskriva den glädje och lycka som uppstod efter målet. Jag hoppas att det framgick upp till läktarna och genom sändningen. Det var fantastiskt att se, säger Pia Sundhage.

Sverige har därmed inlett Nordisk Flick med två segrar på lika många försök och står på maximala sex poäng inför den avslutande gruppspelsmatchen mot England.

– Vi har fått testa alla spelare och sett många i olika positioner. Det känns jättebra att ha fått den här starten med två vinster. Vi har skapat många chanser och på många olika sätt. Sen finns det så klart saker att förbättra i försvaret exempelvis. Nu i dag hade vi lite svårt att få tag i deras duktiga innermittfältare så då testade vi markering och gjorde det jättebra vilket var kul att se, säger Pia Sundhage.

Lördag 6 juli klockan 15.00 avslutar Sverige gruppspelet på Nösnäsvallen mot England. Kan du inte vara på plats kan du se matchen på svenskfotboll.se där vi livesänder matchen.

Johan Velagic

Nationella partners