Pia Sundhage inför Nordisk Flick

Tisdag kväll inleder F16/03-landslaget Nordisk Flick på hemmaplan i Bohuslän. Sverige har hamnat i grupp A tillsammans med Nederländerna, Finland och England. Sverige inleder mot Nederländerna i Svanesund.
– Det kommer att vara tre fantastiska matcher för spelarnas utveckling då det är tre väldigt olika motståndare och spelstilar vi möter, säger förbundskapten Pia Sundhage.

I lördags anlände F03-landslaget till Bohuslän där laget har hunnit med att avverka tre träningar och ett gympass inför tisdagens öppningsmatch mot Nederländerna.

– Det är väldigt fint här i Bohuslän. Vi bor bra, allt är väl arrangerat och fotbollsplanerna är gröna och kortklippta vilket vi är tacksamma för, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Precis som i övriga Sverige råder det fotbollsfeber även i Bohuslän. Damlandslagets historiska kvartsfinalseger mot Tyskland bevittnade F03-landslaget hemma på hotellet.

– Det är alltid roligt att gå runt i de blågula dresserna, men det är lite extra kul när det går bra för våra svenska landslag. Det kommer fram mycket folk till oss som vill prata fotboll. Man får allt säga att det är fotbollsfeber, säger Pia Sundhage.

På tisdag är det dags för F03-landslaget att själva spela match då Nordisk Flick inleds med match mot Nederländerna.

– Jag har längtat. Vi har fyra matcher vi ska förbereda oss för. Fyra väldigt olika matcher och sedan analysera det. Vi har världens bästa team med oss från analytiker och bevakare till målvaktstränare, assisterande tränare och medteam och så vidare. Vid den här samlingen har vi även GPS på spelarna som samlar in data kring hur mycket och intensivt spelarna springer, säger Pia Sundhage.

I truppen finns det tre debutanter, dels Julia Laukström och Elvira Olofsson som inte har några landskamper sedan tidigare, dels Evelina Duljan som har 14 landskamper och två mål för F02-landslaget sedan tidigare. Nu finns hon alltså med i F03-landslaget för första gången.

– Det ska bli jättespännande att se Evelina i F03-landslaget. Hur hon anpassar sig till vårt spel samtidigt som övriga spelare anpassar sig till hennes egenskaper. Hon har det mesta redan, nu gäller det att få ut det med andra spelare, säger Sundhage och fortsätter:

– Elvira har en jättefin vänsterfot och är en skicklig spelare. Hon kommer nog bli påmind om hur viktigt det är med fysiken på den här nivån. Julia är en stor, tuff och stark spelare. Nu kommer det att gå lite fortare än vad hon är van vid så det gäller att anpassa sitt spel. Det ska bli roligt att se hur spelarna från match till match kommer att bli bättre och bättre.

Sverige spelar i grupp A tillsammans med Nederländerna, Finland och England.

– Det är tre helt olika motstånd vi kommer att ställas mot. Traditionellt har Nederländerna mycket ytterspel så vi har tränat mycket på en-mot-en-situationer. Finland mötte vi förra året och fick med oss en vinst och en förlust därifrån. De hade några riktigt bra fotbollsspelare. De har mer djupledsspel så då krävs det att vi tar beslut på ett annat sätt. England tror vi sedan kommer att spela lite som sitt a-landslag med mycket fart och fläkt, bra i huvudspelet och tuffa i närkamperna. Dessa tre matcher kommer att vara fantastiska för spelarnas utveckling då det är tre väldigt olika motståndare och spelstilar.

Vad hoppas du få ut av den här samlingen?
– Försvarsmässigt hoppas jag att vi kan bli tajtare och att vi kan vinna bollen lite oftare på mittfältet. I anfallsspelet hoppas jag att vi kan vara skickligare och att vi går på genombrott vid rätt tidpunkt. Att vi vänder spelet om vi behöver det för att hitta ett bättre genombrott och sedan komma till avslut och mål.

Totalt åtta lag deltar i Nordisk Flick som i år avgörs i Bohuslän, Sverige.

Grupp A
England
Finland
Nederländerna
Sverige

Grupp B
Danmark
Island
Norge
Tyskland

Efter gruppspelet spelas det placeringsmatcher. Gruppettorna gör upp om turneringsvinsten i en final. Grupptvåorna spelar om bronset. Grupptreorna spelar om platserna 5-6 och gruppfyrorna spelar om platserna 7-8.

Har du inte möjlighet att se Sveriges matcher på plats kan du streama Sveriges samtliga matcher på svenskfotboll.se.

Nationella partners