Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Brons efter straffdrama

Det är tätt mellan bronsmatcherna! Idag spelade F16 match om tredje pris i Nordisk flickturnering - mot Island, på Rimnersvallen i Uddevalla. Efter 2-2 vid full tid kunde Matilda Vinberg i sjätte straffrundan avgöra för Sverige!
– Kul att vi vann bronset och kan säga att vi är det bästa nordiska laget i turneringen. Överlag spelade vi riktigt bra fotboll under veckan, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Sverige hade en kämpig första halvlek och hade svårt att komma till lägen. Island stod för de flesta chanserna och var nära ett ledningsmål i upptakten, men Serina Iddrisu Backmark kom ut snabbt och avstyrde faran med en fin block.

Det isländska målet skulle däremot komma. Ett inlägg från höger nickades ner till Amanda Jacobsen Andradottir som sköt. Elvira Pettersson stod i vägen och blockade, men returen kunde Andradottir slå in i öppet mål till 1-0.

I slutet av första halvlek fick Sverige en drömchans att kvittera på straff. Rosa Kafaji klev fram, men den isländska målvakten gjorde en kanonräddning nere vid ena stolpen. Island var därmed alltjämt i ledning med 1-0 efter första 45 minuterna.

– Första halvlek är inte bra. Vi klarar inte riktigt av deras raka spel, de gjorde mål och fortsatte trycka på. När vi vann bollen spelade vi direkt långt istället för att hitta kombinationer. Tyvärr missade vi en straff också så vi gick in i halvtidsvilan med känslan av att detta kan vi göra mycket bättre, säger förbundskapten Pia Sundhage.

I andra halvlek kom Sverige ut med ny energi och skapade en drös med chanser inledningsvis. Kvitteringen till 1-1 kom redan efter 30 sekunder genom Monica Jusu Bah som stod för en fin individuell prestation.

Alice Söndergaard var ständigt på språng längst fram och hade ett skott och en nick tätt utanför samt ett avslut som målvakten räddade. Hon skulle dock få en fjärde chans och då satt den.

I den 82:a minuten slog Evelina Duljan en genialisk djupledsboll till Söndergaard som var kylig och lobbade in 2-1 för Sverige som var på väg mot bronset.

Men så i den 90:e och sista minuten under ordinarie tid kvitterade Island till 2-2. Efter ett bolltapp vid straffområdet kunde Hildigunnur Yr Benediktsdottir rulla in bollen i mål. Matchen gick till straffar.

– I pausen gjorde vi tre byten och hade ett bra snack som gav effekt då vi var mycket bättre i andra halvlek. Vi fick ordning på vårt spel, både framåt och bakåt. Vi gjorde ett fantastiskt mål precis i början med fint kombinationsspel, ett mål som gör mig stolt. Vi var det bättre laget i andra halvlek, men smolket i bägaren är när vi tar dåliga beslut i anfallsspelet och lämnar över ansvar. Island kunde då kvittera och det blev straffar, säger Pia Sundhage.

Efter fem straffomgångar var det fortfarande helt lika. Då klev Serina Iddrisu Backmark fram och räddade. Straffen därpå vispade Matilda Vinberg upp i ena krysset. Sverige vann matchen och är bronsmedaljörer i Nordisk Flick 2019.

– Det var spännande med straffar. Kul att vi vann bronset och kan säga att vi är det bästa nordiska laget i turneringen. Överlag spelade vi riktigt bra fotboll under veckan med vissa dippar där vi gör det för dåligt. Många spelare har tagit stora kliv och växt. Det är fantastiskt att vi har fått möta fyra så olika motståndare. Det är väldigt bra för framtiden och det stundande EM-slutspelet nästa år. Det är en viktig del i att utveckla både spelare och själva spelet.

Finalparet i årets turnering blev Tyskland-England och den matchen spelas 18.00 på Rimnersvallen.

Sveriges startelva: 1 Serena Idrisu Backmark - 19 Joséphine Nyblom Batafoe, 18 Johanna Svedberg [K], 4 Evelina Pettersson, 13 Nellie Nygren - 16 Sefanit Dagol, 8 Rusul Rosa Kafaji, 10 Evelina Duljan, 9 Elin Sjöström - 14 Wilma Leidhammar, 20 Monica Jusu Bah.

Repris - hela matchen

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo