Link

Inför matchen mot Finland: Intervju med Evelina Duljan

Hon har redan gjort en handfull landskamper med F02-landslaget. I tisdags debuterade Evelina Duljan i F03-landslaget. Mittfältaren öppnade dessutom målskyttet i 3-1-vinsten mot Nederländerna i Nordisk Flick. En turnering hon tog silver i förra året.

– Förra året var det folk som tog hand om mig. I år kan istället jag vara den som hjälper till och försöka dela med mig av det jag lärde mig från förra året, säger Evelina Duljan.

F03-landslaget fick en kanonstart på Nordisk Flick som i år spelas i Bohuslän. Sverige inledde match mot Nederländerna på Ängevi i Svanesund och vann med 3-1.

– Det var en väldigt bra och jämn match. Det var två bra lag ute på plan och en ganska jobbig match att spela. Det var tufft i närkamperna och vi fick springa mycket under matchen, säger Evelina Duljan som inledde målskyttet i matchen.

– Det började med ett inkast till mig. Jag tog emot bollen och tog mig loss från två spelare och satte bollen i djupet till Monica (Jusu Bah). Hon spelar in bollen, det kommer ett skott och en retur ut till mig. Jag skjuter direkt och bollen gick in i mål, säger Evelina Duljan.

Matchen med F03-landslaget var den första för Duljan som tidigare samlat på sig 14 landskamper och två mål med det ett år äldre F02-landslaget.

– Det är lite svårare i F02-landslaget då de ändå är ett år äldre. För egen del har det känts bra med tanke på att jag är ett år yngre, säger Evelina Duljan.

Att vara yngst är något Duljan är van vid. I år gör 16-åringen sin tredje (!) säsong i OBOS Damallsvenskan som hon debuterade i säsongen 2017 som 14-åring. Under vårsäsongen har hon spelat sex matcher, varav fyra från start.

– Jag har fått en hel del speltid och hunnit göra ganska mycket när jag väl har spelat. I klubblaget har jag mest spelat på en kant och det har gått ganska bra.

I 3-1-vinsten mot Nederländerna spelade Duljan som central mittfältare under F03-landslagets förbundskapten Pia Sundhage som efter matchen var nöjd med debutanten.

– Evelina gjorde en riktigt bra halvlek mot Nederländerna. Utöver att hon själv spelade bra så gör hon även sina medspelare bra. Det var kul att se henne spela tillsammans med Rosa (Kafaji) inne på mitten där de gjorde det riktigt bra. Sedan var det även roligt att hon fick göra mål i sin första match med oss i F03-landslaget, säger Pia Sundhage.

Även Duljan tyckte samspelet med Kafji klaffade.

– Det är kul att spela med Rosa. Vi spelade lite tillsammans i F02-landslaget så vi kände varandra lite sedan tidigare och visste hur vi spelade, säger Duljan.

Hur var det att debutera i F03-landslaget?
– Det var så klart väldigt spännande. Jag fick några träningar med laget innan matchen, men allt var ändå helt nytt. För att vara första matchen gick det ändå helt okej tycker jag, säger Duljan.

Vad är det för gäng du har hamnat med?
– Det är ett lag som verkligen tar hand om varandra utanför plan. De är sociala och väldigt trevliga. På plan är det ett tekniskt lag som spelar en fin och bra fotboll, säger Duljan.

Redan i dag torsdag är det dags för en tidig gruppfinal mot Finland som vann sin öppningsmatch mot England med 1-0.

– Det kommer att bli en tuff match, Finland är fysiska av sig. Samtidigt är vi tekniska och har kvalitet så att vi förhoppningsvis vinner matchen.

Vad tror du blir viktigt i matchen?
– Att vi jobbar som ett lag och samarbetar bra. Vi har mött Finland innan och då har det gått bra. Precis som oss så har säkert Finland också utvecklats och blivit bättre. Vi får se till att kämpa som ett lag och spela boll.

Redan förra året var Duljan med och spelade Nordisk Flick med F02-landslaget. Då var hon yngst och hade inga landskamper. I år är hon den spelaren i den svenska truppen med flest landskamper.

– Förra året var det folk som tog hand om mig. I år kan istället jag vara den som hjälper till och försöka dela med mig av det jag lärde mig från förra året. Sen ser jag stor utvecklingsmöjlighet för mig till att bli bättre under veckan.

I fjol gick Sverige till final där laget snöpligt förlorade mot grannlandet Danmark efter förlängning. I år hoppas hon kunna gå hela vägen.

– Jag hoppas på vinst i turneringen. Det var segt att förlora finalen och det sättet som vi gjorde det på. Nu är det en ny turnering med nytt lag så jag hoppas på vinst i år.

Johan Velagic

 

Nationella partners