Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sverige vinner bronsmatchen

Sverige vann bronsmatchen mot England. Efter mål av Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson i första halvlek och en heroisk försvarsinsats i andra halvlek vann Sverige ett historiskt brons.

Förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde två förändringar i startelvan jämfört med semifinalen mot Nederländerna. Tidigare avstängda Fridolina Rolfö var åter i startelvan och Nathalie Björn startade matchen istället för Elin Rubenson.

Sverige satte hög press på England från början. England blev stressade och slog bort många passningar. Sverige var både hungrigare och mer resoluta i närkampsspelet. Det gav resultat snabbt. I 10e minuten slår Fridolina Rolfö ett inlägg från vänster. En misslyckad rensning från engelsk försvarare snappades upp av Kosovare Asslani. Kosovare avslutade distinkt i målvaktens vänstra hörn. Välförtjänst 1-0 till Sverige.

I 15e minuten får Sverige nästa stora möjlighet efter en djupledsboll till Sofia Jakobsson. Jakobsson bröt in i banan och avslutade men den engelska målvakten räddade bollen ut till en hörna.

Efter 20 minuters spel hade Sverige över 60% av bollinnehavet och ägde matchen. I 21a minuten gör Sverige 2-0 efter fint samspel mellan Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius. Sofia Jakobsson bryter in i straffområdet och skruvar in bollen iskallt i målvaktens bortre hörn.
I samband med målet skadar sig Fridolina Rolfö som tvingas till byte. Lina Hurtig ersatte.

Efter målet och skadan fick England mer boll och jobbade sig in i matchen. I 30e minuten får Fran Kirby en passning i djupled tar sig förbi den svenska försvaren och avslutar klinistisk. Ottagbart för Hedvig Lindahl.

I den 33 minuten gör England 2-2 genom Ellen White. Men målet döms korrekt bort för hands. Mot slutet av halvleken fick både England och Sverige två bra lägen. Stina Blackstenius rann igenom på övertid men hennes avslut gick över mål. Precis innan halvtidsvisslan fick Englands Ellen White ett friläge men Hedvig Lindahl avstyrde med en bra fotparad. Sverige går till pausvila efter en farrtfyllda halvlek full av målchanser.

Efter några trevande minuter i början på andra halvlek tar England över spelet mer och mer. Sverige försvarade sig bra och England hade svårt att komma till några farliga lägen.

Efter bollvinst på mittplan i 65e minuten av Lina Hurtig kom Julia Zigiotti Olme till ett bra avslutsläge men avslutet hamnade tyvärr mitt på mål och den engelska målvakten kunde rädda enkelt.

I 70e matchminuten gör Sverige ett byte då Nathalie Björn kliver av Amanda Ilestedt ersätter. Sverige tröttnar något i mitten av andra halvleken men fortsätter försvara sig bra. Sverige sticker upp vid några tillfällen och Sofia Jakobsson kommer till ett par bra inläggslägen.

I slutet av matchen är Englands tryck mot det svenska målet är kompakt. England skapar halvchanser och får en rad hörnor. I 89e minuten kommer England till ett avslut i straffområdet efter en utboxning av Hedvig Lindahl. Skottet var på väg in i mål men Nilla Fischer räddade med en nick på mållinjen.

Lagkapten Caroline Seger som gjorde sin 200e landskamp i bronsmatchen sammanfattade sina känslor i TV4:
"Det kan inte bli bättre. Fantastiskt igen. Grattis Sverige"

Sverige vinner VM-brons för trdje gången i historien.  

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo