3-1-seger mot Nederländerna

F16/03-landslaget besegrade Nederländerna med 3-1 i den första matchen i Nordisk Flickturnering. Evelina Duljan, Alice Söndergaard och Elvira Olofsson svenska målskyttar på Ängevi i Svanesund.
Sveriges nästa match i turneringen spelas mot Finland i Munkedal på torsdag klockan 18.00.

Bilden: Svenskt jubel efter Evelina Duljans 1-0-mål i den första halvleken.

– Totalt sett var vi det bättre laget. Vi skapade många fler chanser och släppte inte till mycket alls. Det är en jättebra start, jag är mycket nöjd med den fotbollen som vi lirade, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Sverige tog kommandot i öppningsmatchen mot Nederländerna direkt när Nordisk Flick inleddes i Bohuslän. Blågult kom i anfall efter anfall och skapade oreda i det nederländska försvaret flertalet gånger.
Sefanit Samrawe var nära att öppna målskyttet efter att ha vikt in och avlossat ett skott som så när smet in i mål, men målvakten stod för en vass räddning. Minuterna senare kom däremot målet.

Än en gång var det Samrawe som var avig på sin kant innan bollen hittade fram till Evelina Duljan, som sköt in bollen i nät till 1-0 efter 25 minuters spel. Hennes första mål i hennes första landskamp med F03-landslaget.

Sverige fortsatte ha matchen i sin hand och släppte inte till mycket, men ett bolltapp på egen planhalva öppnade för en kvittering. Efter dryga halvtimmen fick Nikée van Dijk ett friläge och kunde rulla in 1-1 som även var resultatet i halvtid trots flera bra svenska målchanser.

– Vi gjorde en väldigt bra första halvlek, framför allt innermittfältet med Evelina Duljan och Rosa Kafaji. Båda har redan spelat i F02-landslaget och spelade riktigt bra i första halvlek. Vi skapade många målchanser och på många olika sätt. Det var lite slarvigt emellanåt och vi bjöd på deras mål, men annars kontrollerade vi första halvlek på ett bra sätt, säger Pia Sundhage.

I andra halvlek gav inhopparen Alice Söndergaard Sverige en kanonöppning. Söndergaard tog emot bollen, drev framåt och kom närmare och närmare mål. När hon var inne i straffområdet sköt hon sedan ett lurigt skott som letade sig in vid första stolpen till 2-1 i den 49:e minuten.

Precis som i första halvlek var Sverige det bollförande laget och radade upp chanser medan Nederländerna hade det svårt att skapa farligheter. Gästerna kom dock nära en ny kvittering med en nick som tog i ribban. Kort efter var Johanna Renmark nära med en fräck lobb som gick precis utanför.

Med fem minuter kvar på matchuret kunde sedan Sverige genom inhopparen Elvira Olofsson sätta spiken i kistan. Efter en tilltrasslad situation efter en hörna nickade inhopparen in 3-1 från nära håll via ribban. Sverige gick därmed segrande ur öppningsmatchen mot Nederländerna i Nordisk Flick.

– Vi var inte lika dominanta i andra halvlek som i den första, men det var fortfarande vi som skapade målchanserna. Inhopparen Alice (Söndergaard) gav oss en bra inledning. Vi gjorde tre byten i halvtid och alla kom in i matchen bra vilket var kul att se. Vi radade upp chanser och vann till slut med 3-1, säger Pia Sundhage och fortsätter:

– Totalt sett var vi det bättre laget. Vi skapade många fler chanser och släppte inte till mycket alls. De som hoppade in såg intressanta ut och gjorde det bra. Vi hade många fina kombinationer och stod för härliga dribblingar. Annars är det en jättebra start, jag är mycket nöjd med den fotbollen som vi lirade.

I den andra matchen i gruppen vann Finland mot England. Sverige spelar därmed en tidig gruppfinal mot grannlandet Finland på torsdag.

– Nu väntar återhämtning för de spelare som spelade mycket mot Nederländerna och en mer intensiv träning för de som spelade mindre. Sedan väntar en tuff match mot Finland som ska ha gjort en bra match mot England. Vi har mött Finland innan och vet att det är ett bra lag. Det kommer att bli en annan typ av match då Finland spelar mer i djupled än på kanterna som Nederländerna. Så det blir en annan taktik vilket är kul.

Sveriges nästa match i Nordisk Flick spelas mot Finland torsdag 4 juli 18.00 på Munkedals IP. Har du inte möjlighet att gå på matchen kan du se den här på svenskfotboll.se där vi livesänder matchen.

Johan Velagic

Nationella partners