Link

Wieder leder Sverige mot Kina

20-åriga Ebba Wieder har redan hunnit med 76 allsvenska matcher med FC Rosengård, vinna Svenska Cupen tre gånger och OBOS Damallsvenskan en gång. I tisdags var hon kapten i U23-landslagets 0-1-förlust mot Nederländerna. Nu väntar Kina i Karlstad.
– Det är häftigt att se hur ett lag som Kina spelar. Det är kul att känna på och möta olika spelstilar, det är väldigt lärorikt och utvecklande att få såna här matcher, säger hon.

När Ebba Wieder var sex år började hon spela fotboll med pojklaget i IFK Klagshamn då klubben inte hade något flicklag. När hon sedan var tio år gick hon över till LdB Malmö som sedermera blev FC Rosengård.

I sin nya klubb klättrade Wieder genom alla ungdomslag, upp till F19 och sedan även till a-laget. Säsongen 2015 debuterade hon i OBOS Damallsvenskan där 20-åringen nu samlat på sig 76 matcher.

Känner du dig som en etablerad allsvensk spelare?
– Lite både och. Jag har en del matcher som jag har spelat, men det känns inte som att jag har fått det där genombrottet än och tagit en startplats. Det är bara att nöta på, göra sitt bästa och ha tålamod, säger Ebba Wieder.

Efter de sju inledande omgångarna har Wieder spelat i fem matcher, varav en från start.

– Jag vill ju så klart spela mer. Jag vill alltid starta alla matcher. Det gäller att kämpa på, göra sitt bästa på både träningar och i inhoppen i matcherna.

FC Rosengård har inlett serien piggt och är ett av fyra lag på 14 poäng, endast en poäng bakom serieledarna Kopparbergs/Göteborg FC.

– När vi spelar bra då spelar vi väldigt bra. Sen har vi väl haft en mindre bra match, men vi kom tillbaka och höjde oss snabbt efter det. Vi har en tydlig plan på hur vi vill spela, säger Wieder.

Efter två silver och ett brons de tre senaste säsongerna är siktet inställt på en ädlare valör i år.

– Alla har målet att ta guldet igen. Jag får säga att vi har stora chanser till att vinna i år. Vi har ett bra och fartfyllt passningsspel och ett bra återerövringsspel med hög intensitet, säger Wieder.

Utöver de två silvermedaljerna och bronset har hon hunnit med att vinna en del titlar också. Under sin debutsäsong i OBOS Damallsvenskan blev det SM-guld och Svenska Cupen har hon vunnit inte mindre än tre gånger.

– Medaljerna ligger där hemma någonstans, de har inte någon speciell plats, men det kanske jag borde ordna, säger Wieder.

Ebba Wieder har medverkat i 76 damallsvenska matcher. Här i Rosengårds bortaställ i derbyt mot Limhamn Bunkeflo.

Just nu är det VM-uppehåll i seriespelet. Medan a-landslaget i går fredag vann sitt VM-genrep mot Sydkorea är U23-landslaget samlade i Värmland för två träningslandskamper. Den första spelades tidigare i veckan mot Nederländerna som gick segrande ur en jämn match med 1-0.

– Vi försökte ändra lite i vårt positionsspel för att kunna involvera våra mittbackar mer i vår uppspelsfas. Vi spelade oss metodiskt upp i banan och kommer in ganska ofta i deras sista tredjedel, men väl där var vi inte riktigt så heta som vi önskade att vara. I övrigt jobbade vi hårt och stängde ytor på ett bra sätt, säger Wieder.

För Wieders del blev det 90 minuter på det centrala mittfältet.

– Jag ville ha mer boll än vad jag hade. Det var mycket markeringsspel under matchen. Annars jobbade jag på hårt i defensiven och försökte hitta lite yta. Omställningsspelet funkade bra.

20-åringen fick även äran att bära kaptensbindeln under matchen.

– Det är väldigt stort. Jag är inte så van vid att vara kapten, men det är en stor stolthet att ha på sig bindeln i landslaget.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Jag tror att jag är en ledare genom sättet jag är på. Jag försöker alltid vara noggrann både i matcher och ute på träningsplanen. Jag är inte den som skriker mest utan visar mer i spelet i mina agerande.

I dag lördag väntar den andra träningsmatchen under samlingen då Kina står för motståndet i Karlstad.

– Vi mötte Kina i La Manga förra året, men då var jag tyvärr skadad och spelade inte den matchen. Kina är ett 5-4-1-lag som ligger lågt i defensiven, men som är duktiga på att spela smått och kombinera sig ur trånga situationer, säger Wieder och fortsätter:

– Det är häftigt att se hur ett lag som Kina spelar. Det är kul att känna på och möta olika spelstilar, det är väldigt lärorikt och utvecklande att få såna här matcher.

Hur ska Sverige spela mot Kina?
– Det blir viktigt att vi kommer in i spelyta 1 och hittar igenom där och att vi sedan är rejäla i den sista tredjedelen med tanke på att de är fem stycken i backlinjen. Sen gäller det att vi straffar dem på kontringar och går in 100 procent när de spelar smått.

Sverige-Kina har avspark klockan 13.45, matchen sänds i Sportkanalen och streamas via C More.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo