2-0-seger mot Kina i Karlstad

U23-landslaget besegrade Kina med 2-0 i ett regnigt Karlstad. Emma Westin gav Sverige ledningen i mitten av den första halvleken och Rebecka Blomqvist ökade på till 2-0 med knappt fem minuter kvar av ordinarie tid.
– Matchen i sig, som helhet, var det en rättvis seger vi tog, även om vi inte gjorde vår bästa match, säger U23-förbundskapten Ulf Kristiansson.

Sverige och Michelle de Jongh hade matchens första heta målchans. Efter ett inlägg från vänster gick bollen förbi målvakten och mot de Jongh som var precis framför mål. Mittfältaren fläkte sig, men nådde inte riktigt fram.

Lite senare kom ett nytt inlägg från vänster och den här gången blev det ett annat utfall. Bollen hamnade hos Rebecka Blomqvist som gick på avslut. Målvakten räddade, men returen snappade Emma Westin upp och sköt in till 1-0 för Sverige i den 23:e minuten. Anfallarens andra mål i U23-landslaget.
Inget mer mål föll i den första halvleken som därmed slutade 1-0 till Sverige.

– Det är ändå en helt okej halvlek från vår sida. Det var en ganska stabil insats där vi blev lite vassare på det vi jobbat med under veckan, bland annat att vi var mer rejäla kring motståndarnas straffområde under matchen, säger Kristiansson.

I andra halvlek steppade Kina upp och kom till en hel del lägen. Chengshu Wu fick bollen i ett bra läge, avlossade skott, men Cajsa Andersson räddade. Därefter kom Kina med ett inlägg som tappades och bollen damp ner hos Yanfei Li som inte lyckades förvalta läget och missade.

Kina och Jinjin Yan hade även ett friläge där Cajsa Andersson var snabbt ute, gjorde sig stor och avvärjde faran. Dessutom hade gästerna en nick precis framför mål som Sverige på något vis lyckades hålla utanför mål.

Sverige kom sedan tillbaka i Kinas jakt på kvittering. Efter lite flipperspel fick inhopparen Ebba Hed ett skottläge, men missade mål. Ytterligare någon minut senare testade Hanna Bennison ett skott utifrån som blockades till en hörna.

När sedan fyra minuter återstod av matchen kom spiken i kistan. Efter en långboll i djupet för Tove Almqvist tog Rebecka Blomqvist position centralt inne i straffområdet. Almqvist spelade fram och Blomqvist rakade in 2-0 som också blev slutresultatet.

Rebecka Blomqvist (9) och Emma Westin (17) gjorde Sveriges mål mot Kina.

– I andra halvlek gick vi ner lite i tempo vilket gjorde att Kina skapade en del chanser. Vi orkade inte riktigt vara lika kompakta i försvarsspelet och var lite för passiva samtidigt som Kina tryckte upp spelare i jakt på en kvittering. Vi lyckades inte riktigt trycka ner vårt anfallsspel på deras planhalva utan spelade mest på vår egen planhalva vilket gjorde det enklare för dem. Matchen i sig som helhet var det en rättvis seger vi tog, även om vi inte gjorde vår bästa match, säger Ulf Kristiansson.

U23-landslaget åker därmed från Värmland med en 0-1-förlust mot Nederländerna och en 2-0-vinst mot Kina.

– Det har varit jättebra dagar för oss här i Värmland. Vi har tränat på bra och fått bra utväxling i delar av vårt spel i matcherna. Framförallt försvarsspelet i matchen mot Nederländerna och spelet kring motståndarnas straffområde i dagens match mot Kina. Vi åker glada härifrån med kvitton på att delar i vårt spel blir bättre. Sedan är det kul att se spelarna träna hårt och göra bra prestationer, säger Kristiansson.

Johan Velagic

Nationella partners