Seger på Olympia mot Norge

Ett nykomponerat svenskt manskap drog det längsta strået i träningskampen mot Norge och vann med 3-1 inför drygt 1700 åskådare.
– Vi gjorde det vi kom överens om både i våra bra perioder under matchen och lite mindre bra perioder och det är en styrka hos de här killarna, säger U21-förbundskaptenen Roland Nilsson.

Sverige ställde upp med hela sex debutanter i startelvan i träningslandskampen mot Norge. Inledningen på matchen var både lite spänd och tillknäppt. En av debutanterna, Nils Fröling, var nära med en nick på en hörna, men bollen gick strax över.

Efter 27 minuters spel skulle däremot målet komma. Debutanten Jake Larsson vek in från sin vänsterkant, tog sig förbi och sköt. Den norske målvakten räddade, men bollen studsade tillbaka på ett norskt ben och in i mål till 1-0 för Sverige.

Bara minuter senare träffade Max Svensson stolpen och Hugo Andersson nickade in returen i nät. Målet dömdes dock bort för offside. Istället kunde Norge kvittera till 1-1 i den 36:e minuten genom Lars Olden Larsen. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

– Vi började lite skakigt och det var vi förberedda på. Det var många nya i laget och vi visste att det skulle ta lite tid innan spelet satte sig. Vi fick kämpa på och gjorde det okej. Allt eftersom kom vi in mer och mer och när vi gjorde målet släppte mycket och vi kunde skapa en hel del chanser, säger förbundskapten Roland Nilsson.

I inledningen av andra halvlek kom Benjamin Kimpioka in. Endast fem minuter senare stod han som målskytt. Max Svensson spelade fram anfallaren som från nära håll rullade in 2-1 i den 59:e minuten.

Sverige tog över allt mer och mer och skapade en drös lägen. Till slut kom trean från en annan inhoppare. Viktor Gyökeres fick bollen av Kimpioka och drog till stenhårt rätt upp i vänstra hörnet till 3-1 i den 83:e minuten.

Inga fler mål föll i matchen, Sverige slog Norge inför drygt 1700 åskådare på Olympia i Helsingborg.

– Vi pratade i halvtid om en del vi ville förbättra och killarna gjorde det jättebra och jobbade utefter de premisserna. Sedan är det solklart att vi har saker att jobba vidare med, men jag är nöjd med sättet vi agerade på ute på plan. Vi gjorde det vi kom överens om både i våra bra perioder under matchen och lite mindre bra perioder och det är en styrka hos de här killarna. Överlag är jag nöjd med insatsen i dag, säger Roland Nilsson.

I dagens match var det sex spelare som avklarade sin U21-landslagsdebut. Samtliga från start: Kalle Joelsson, Alexander Jallow, Arvid Brorsson, Max Svensson, Jake Larsson och Nils Fröling.

– De skötte sig väldigt bra allihopa. Det är inte lätt att komma rakt in så med bara tre träningar bakom sig. Att släppa lite på det sättet de jobbar hemma i klubblaget och istället jobba på vårt sätt, det gjorde de jättebra, säger Nilsson.

Efter fem dagar i Helsingborg väntar nu avresa under lördagen till Villmanstrand i Finland.

– Det har varit en bra vecka. Killarna har jobbat på. Det har inte varit många träningar och heller inte så långa. Det har varit mycket information, både under träning och i teori för att få ihop delarna. Där är killarna gjort ett fint jobb med att vara koncentrerade och ta till sig från instruktionerna. Nu ser vi fram emot matchen mot Finland.

Johan Velagic

Nationella partners