Link

Thylin tycker till

Spanien vann tre mästerskap i rad 2008-12: EM, VM och EM. Ett fantastiskt lag som sällan slog en felpassning. I dag har Spanien ett lag som Sverige kan ta poäng mot. Och Sverige har ett lag som både kan försvara och anfalla.

Jag tycker att matchen mot Malta gav oss en bekräftelse på att spelarna förstår vad Janne Andersson och Peter Wettergren vill att de ska göra, hur de ska löpa för att skapa ytor, avvägningen mellan korta och långa passningar.

I Madrid kommer det dessutom att krävas en gedigen försvarsinsats, men om vi bortser från den märkliga 3-3-föreställningen mot Norge, och ytterligare någon match, har Sveriges defensiv varit stabil och välorganiserad under Janne Anderssons tid som förbundskapten.
Det var olyckligt att både Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf tvingades lämna återbud, men Pontus Jansson och Filip Helander är samspelta ersättare och det väsentliga är att försvarsspelet över hela planen fungerar, att alla gör sitt jobb när motståndarna har bollen.

Spanien har bara missat ett EM-slutspel sedan 1980 och det var 1992, då Sverige var värdland och Danmark sensationellt blev mästare.
Spanien har dock misslyckats i de tre senaste mästerskapen: fick åka hem redan efter gruppspelet i VM 2014 och förlorade i åttondelsfinalen både i EM 2016 och VM 2018. Spanien har inte längre någon Xavi eller Iniesta.

Det är inte omöjligt att ta poäng mot detta lag, inte ens på Bernabeu i Madrid. Svårt, men inte omöjligt. En inspirerande utmaning.
4-1 mot Färöarna säger oss ingenting, förutom att segern var värd tre poäng. Sergio Ramos, Jesus Navas, Jose Gaya och ett självmål står det i protokollet från Torshavn.

Försvarsveteranen Ramos spelar säkert mot Sverige, men Navas och Gaya får troligen sitta på bänken, precis som Santi Cazorla och Sergio Roberto. Spanska tidningar uppger att den vikarierande förbundskaptenen Roberto Moreno tänker göra åtskilliga ändringar i laguppställningen.

Enligt Expressen kan Spaniens startelva se ut så här:

Målvakt: David de Gea, Manchester United
Backlinje: Dani Carvajal, Real Madrid, Inigo Martinez, Atlético Bilbao, Sergio Ramos, Real Madrid, Jordi Alba, Barcelona
Mittfält: Sergio Busquets, Barcelona, Rodrigo Hernandez Cascante, Atlético Madrid, Dani Parejo, Valencia
Anfall: Marco Asensio, Real Madrid, Rodrigo Moreno, Valencia, Isco, Real Madrid.

Ett starkt lag, som förmodligen kommer att äga bollen under långa perioder, men vi vet av erfarenhet att bollinnehav inte alltid är avgörande.
Det är vad man gör med bollen som är intressant, inte hur länge man har den, och Sverige har spelare som kan göra intressanta saker med bollen: Emil Forsberg, Viktor Claesson, Robin Quaison, Marcus Berg, Alexander Isak, Kristoffer Olsson.

Jag blir dock inte förvånad om Kristoffer får börja på bänken i Madrid. Sverige behöver Sebastian Larssons erfarenhet och gränslösa arbetskapacitet i en match av den här digniteten.
Annars är startelvan given, som jag ser det. Pontus Jansson och Filip Helander får fortsätta i mittförsvaret, liksom Marcus Berg och Robin Quaison längst fram.

Det har talats och skrivits om Marcus oförmåga att göra mål i landslaget, men vi bör sluta att betrakta honom som en skyttekung. Han har så många andra kvaliteter och hans lagkamrater vet att han är viktig som bollmottagare och framspelare; hans klackpassning till Viktor Claesson var matchens främsta individuella prestation i fredags. Det är också ofta han som startar försvarsspelet, genom att störa och styra motståndarnas uppspel.

Jag hoppas att Marcus lyckas med någon avslutning på Bernabeu, men han är värdefull även om han inte gör mål. Alexander Isak? Han hoppar in en halvtimma före slutet – och gör mål efter fem minuter.

Stefan Thylin

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo