Link

0-2 mot USA i gruppfinalen

USA fick en drömstart i gruppfinalen mot Sverige med VM:s tidigaste ledningsmål och kunde sedan kontrollera matchen. Till slut 2-0 (1-0) för amerikanskorna. Båda lagen var redan klara för vidare spel. Nu väntar Kanada i åttondelsfinal för Sverige - i Paris på måndag kl 21.

Förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde hela sju förändringar i startelvan inför matchen mot USA. Rutinerade spelare som Fischer och Rubensson började på bänken medan fem spelare gjorde sin VM-debut.

Inför fullsatta läkare på Stade de Ocèan i Le Havre började Sverige trevande. USA tog tag i taktpinnen direkt och gjorde 1-0 på sin första hörna redan i tredje matchminuten. Målskytt blev Lindsey Horan efter tveksamt svenskt försvarsspel.

USA ägde bollen stora delar av inledningen av matchen även om Sverige ibland stack upp. Det höga amerikanska tempot och pressen gjorde att Sverige hade svårt att hålla bollen i längre perioder. Mot slutet av halvleken lyckades Sverige dra ned tempot och hålla bollen inom laget. Sofia Jakobsson kom till några bra lägen. Det svenska försvaret stod upp bra trots stort amerikanskt bollinnehav.

Tidigt i andra halvlek gör USA ett tveksamt 2-0 mål som godkändes trots misstänkt offside. Tobin Heaths skott kom från dålig vinkel men styrdes oturligt på svensk försvarare vilket ställde Hedvig Lindahl i det svenska målet.

Direkt efter det amerikanska målet skaffar sig Sverige flera lägen. Där Stina Blackstenius kom till farliga avslut både med huvudet och fötterna. Andra halvlek var betydligt jämnare spelmässigt. Sverige hade mer boll och lyckades ta sig till flera lägen. Samarbetet mellan Jakobsson och Asllani fungerade bättre och bättre. Snabba amerikanska spelvändningar höll dock det svenska försvaret sysselsatt.

Mot slutet av matchen hade USA flera lägen att utöka sin ledning men Hedvig Lindahl räddade bland annat ett friläge från Carli Lloyd.

Matchen slutade med en välförtjänt amerikansk seger även om Sverige stod upp bra och hade flera lägen att göra mål.

Sverige slutar i och med förlusten på andra plats i gruppen och ställs mot Kanada i åttondelsfinal på måndag. Matchen spelas kl 21 på Parc des Princes i Paris. Seriesegraren USA tar sig an Spanien i Reims samma dag.

Dramat i gruppen utspelades i den andra matchen där Chile besegrade Thailand med 2-0. Chile hade åtskilliga lägen att skaffa det 3-0 som skulle leda till en slutspelsplats, inkluderande en VAR-straff i slutskedet av matchen, men lyckades inte ta chansen.

Nationella partners