Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sverige klart för åttondelsfinal

Damlandslaget gjorde det som krävdes, besegrade Thailand i VM-slutspelets andra match och har nu säkrat en plats i åttondelsfinal. Sverige vann till slut med 5-1, efter ledning 3-0 i paus. Linda Sembrant, Kosovare Asllani Fridolina Rolfö, Lina Hurtig och Elin Rubensson gjorde de svenska målen. Nu väntar USA i den sista gruppspelsmatchen i Le Havre på torsdag 20 juni klockan 21.00.

– Vi är i åttondelsfinal, vi har tagit oss igenom de här två matcherna. I matchen idag fick vi ett tidigt mål på en fast situation som gjorde att vi fick en matchbild där vi kanske kunde dominera ännu mer. De visade att de är farliga omställningsmässigt och nu kom det ett mål på slutet. Vi kunde väl ha gjort lite fler mål med tanke på det stora spelövertag vi hade, summerade förbundskapten Peter Gerhardsson till TV4 efter matchen.

Bilden: Lina Hurtig spelade från start och fick också göra sitt första VM-mål.

Sverige gjorde VM-turneringens snabbaste mål hittills när Linda Sembrant nickade in 1-0 efter drygt fem minuters spel. Hon nådde högst på en fint slagen kantfrispark av Elin Rubensson.

Med USA:s 13-0-seger mot thailändskorna i färskt minne undrade säkert någon då om det skulle bli dags att ta fram kulramen även i den här matchen, men så blev det inte riktigt.
Sverige gjorde ytterligare två mål före paus, men sedan dröjde det till den 81:a minuten innan det blev fler mål i matchen.

Kosovare Asllani satte tvåan efter att den thailändska målvakten Waraporn Boonsing räddat en nick från Hurtig, Asllani fiskade upp returen vid kortlinjen någon meter utanför högra stolpen. Lurade sedan nr 19 och tryckte in tvåan.

Fridolina Rolfö gjorde 3-0 i den 42:a minuten. Hon plockade upp en andraboll utanför straffområdet och laddade med vänstern. Ett tungt skott som Boonsing fick fingrarna på men inte kunde stoppa från att gå in.

Anna Anvegård startade mot Thailand och visade i den första halvleken att hon är ett bra alternativ som targetspelare. Tog emot och fördelade bollar.

Sveriges passningstempo sjönk i den andra halvleken samtidigt som thailändskorna tryckte ihop med många spelare som försvarade centralt, vilket gjorde att det inte skapades så många hundraprocentiga målchanser.
4-0 kom ändå till slut när Lina Hurtig nickade in ett inlägg från Magdalena Eriksson.

När matchklockan tickade upp på tilläggstid fick så även thailändskorna jubla. Efter ett svenskt bolltapp slogs bollen djupt mot Thailands klart bästa spelare Kanjana Sung-Ngoen, som visat speed i omställningarna vid flera tillfällen i matchen.

Varken Linda Sembrant eller Nilla Fischer hann stänga ner ytan och Hedvig Lindahl, som såg aningen passiv ut, fick släppa in bollen vid första stolpen.
Sverige hann med ytterligare ett mål. Elin Rubensson satte 5-1 på straff efter att Natthakarn Chinwong styrt bort en Hurtignick med armen.

– Det var skönt såklart, lite surt att vi släpper in ett mål. Vi vill verkligen hålla nollan och producera framåt, men 5-1 i alla fall, kommenterade Hurtig efter matchen.

– Stort bollinnehav, försökte hitta kreativa lösningar, fick jobba mycket i sista tredjedelen, nyttigt för oss och, ja... en stabil seger. Vi ska inte stirra oss blinda på hur många mål vi gjorde, men det var väl fem olika målskyttar i alla fall, väldigt positivt. Jag tycker att vi höll upp det bra, tråkigt att släppa in ett mål, men överlag en bra insats, analyserade Kosovare Asllani.

Full pott för Sverige efter två matcher och en plats i åttondelen är nu säkrad redan för den tredje och avslutande gruppspelsmatchen mot USA, som spelas i Le Havre på torsdag klockan 21.00.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo