Link

Trygg seger mot Malta hemma

Ett svenskt ledningsmål redan efter en dryg minut banade väg för en bekväm resa hemma på Friends Arena mot Malta i EM-kvalet. Till slut skrevs siffrorna till 3-0 (1-0) och Sverige kunde kvittera ut ett väl godkänt betyg för insatsen.

Bilden: Viktor Claesson lättar in 2-0-målet sedan Marcus Berg svarat för en målgivande klackpassning.

Malta hade bara släppt till två mål senast mot Spanien så Sverige var förberett på att gästerna inte skulle vara enkla att slå hål på. Farhågorna om mållöshet kom dock omedelbart på skam. Klockan hade bara tickat en minut och tolv sekunder när Sverige gick till ledning.

Kristoffer Olsson flippade in ett inlägg från höger, Marcus Berg gick upp och fick bra träff med pannan. Maltas målvakt Bonello svarade för en svettig räddning men var chanslös på returen som Robin Quaison tryckte in från nära håll. Sverige hade fått en drömöppning.

Det kompakta svenska övertaget fortsatte. I 25:e minuten svarade Bonello återigen för en klassräddning på ett Berg-läge. Den här gången fick Marcus till ett bra lågt avslut som Bonello lyckades få fingertopparna på. I minut 35 stoppade Bonello en fin Forsberg-frispark. Ett varierat svenskt anfallsspel fortsatte att ställa till problem för malteserna.

Även Malta vaskade fram en chans, en kvalificerad sådan när Robin Olsen fick parera Alfred Effiongs nick i näst sista ordinarie minuten före halvtid.

2-0 kom fem minuter in på andra halvlek efter vackert svenskt kombinationsspel. Sist på bollen med en lätt touch var Viktor Claesson sedan Marcus Berg frispelat honom i djupled med en elegant klack.

Marcus Berg som haft ett finger med i båda de två svenska målen lämnade plats för Alexander Isak i 68:e. Publiken på Friends skanderade Willem II-proffsets namn i flera minuter före inbytet och Isak besvarade förtroendet med att sätta 3-0 efter drygt tio minuter på planen. Även den här gången kom målet efter ett gediget svenskt förarbete med många som bidrog till fullträffen.

Marcus Berg lämnar plats för Alexander Isak i minut 68.

- Det var bra stöd förra gången men det här idag är något jag inte varit med om förut. Det är fantastiskt. Halva energin man har får man från publiken. Jag tycker vi skapar otroligt många chanser men 3-0 är godkänt, sa Alexander själv till TV4 direkt efter matchen.

Siffrorna kunde mycket väl ha blivit större. Maltas bäste var Bonello i mål. Ett kreativt Sverige trummade på matchen igenom på ett sommarvarmt Friends Arena.

- Bra genomfört som helhet. Vi har en variation i vårt anfallsspel som jag är väldigt nöjd med. Det är mycket som är bra där ute, sa en belåten Janne Andersson.

- När vi löper så mycket som vi gör och skapar ytor för varandra så är det lätt att spela, konstaterade en lika nöjd Marcus Berg som medverkat till både 1-0 och 2-0 men blivit förvägrad en egen fullträff, främst tack vare duktige Bonello i Maltas mål.

Norge och Rumänien spelade samtidigt ikväll 2-2 i Oslo, ett bra resultat för svensk del.
Härnäst för Sverige väntar Spanien i Madrid på måndag, en helt annan typ av utmaning.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo