Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Spanien straffade Sverige

Ett hårt kämpande Sverige föll med 3-0 mot ett dominant Spanien på Santiago Bernabeu. Sergio Ramos och Alvaro Morata gjorde båda mål på straff, Mikel Oyarzabal satte sedan slutliga 3-0.
Robin Olsen radade upp kvalificerade räddningar under matchen, men fick till slut alltså sträcka vapen.

– Lite surt att förlora på det här sättet, men Spanien är ju bättre, det bättre fotbollslaget. Det visste vi om innan, de är ju ett starkt lag. Men vi genomför matchen på det sättet vi ska göra och det sättet killarna jobbar och springer därute… Ingen skugga över dom överhuvudtaget. Vi får komma igen, summerade förbundskapten Janne Andersson kort efter slutsignalen.

Matchbilden på Santiago Bernabeu blev i stort det den förväntade. Stort spanskt bollinnehav och svenska spelare som i klassisk 4-4-2 arbetade för att stänga ner ytorna för hemmalaget.
Vad svenskarna kanske inte förväntade sig, eller varje fall inte önskade, var att spanjorerna skulle komma till den mängd avslut och chanser som de gjorde.

Efter en kvart kom en fullständig kanonad mot Robin Olsen, som briljerade med flera kvalificerade räddningar. Spanjorerna fick också in en boll bakom Olsen, men målet vinkades av för offside. Oklart varför, men eventuellt kan det skotska domarteamet ha bedömt skeendet som en enda sekvens och därför vinkade av Rodrigo som var offside när bollen gick ut på kant och sedan stötte in bollen i det öppna målet. I övrigt syntes det vara ett korrekt mål.

Mitt i halvleken drabbades Sverige av ett svårt avbräck. Viktor Claesson, som hållit hög landslagsnivå ända sedan VM, gick ut skadad och ersattes av Jakob Johansson.
Spelavbrottet gav svenskarna någon minuts återhämtning innan den spanska offensiven fortsatte halvleken ut med stundtals hårt tryck mot ett lågt svenskt försvar. Bland annat var flera av spanjorernas tio (!) hörnor före paus farliga, men Pontus Jansson, Filip Helander och kompani agerade beslutsamt i duellspelet.

Viktor Claesson utgick skadad mitt i den första halvleken.

Mönstret kändes igen i den andra halvleken. Spansk offensiv och många hörnor.
Efter en av alla hörnor kom en olycklig sekvens där ett inlägg från Marco Asensio tog på Sebastian Larssons utsträckt arm med straff som följd. Lagkapten Sergio Ramos satte straffen lågt i Robin Olsens högra hörn (64').

– Jag går ut och försöker täcka inlägg och den träffar ju definitivt på min arm. Armen är upp och ute och jag hoppades bara på att det var så nära att de inte skulle blåsa, men jag kan inte säga så mycket om det, kommenterade Sebastian Larsson efter slutsignalen.

Sverige försökte efter det spanska målet att flytta upp positionerna, vilket man också lyckades med i kombination med att spanjorerna också kunde spela på sin ledning.
Förbundskapten Janne Andersson in Alexander Isak längt fram för Larsson (82') samtidigt som Robin Quaison flyttade ut till höger.

Strax efter det offensiva bytet kom Spanien i en omställning där skotske domaren William Collum på nytt blåste straff mot Filip Helanders brytning i duell med inbytte Alvaro Morata.
Morata slog sedan själv in straffen till 2-0.

I ett tredje byte kom Kristoffer Olsson in för Albin Ekdal (86'), men omedelbart därefter kom ett tredje spanskt mål när Mikel Olarzabal skruvade in bollen i bortre hörnet (87'), bakom Robin Olsen, som trots tre bollar i mål var en av planens absolut främsta aktörer.

– Svårt att titta på annat än slutresultatet nu, vilket känns frustrerande. Två straffar och då är det klart att det blir jobbigt för oss. Jag tycker ändå att vi känns stabila rent försvarsmässigt i första och en bra bit in i andra också. Sen får dom den första straffen och det är klart då blir dom mer lugna och orken börjar tryta lite för oss, summerade Sebastian Larsson efter matchen.

Sverige får ladda om i höst när EM-kvalet går vidare med matcher mot Färöarna borta 5 september och Norge hemma 8 september.

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo