Seger efter övertidsmål mot Finland

Sverige följde upp segern i Helsingborg mot Norge med att även besegra Finland, på bortaplan i Villmanstrand. Emil Hansson kunde säkra svensk 3-2-seger med ett straffmål på övertid.

Bilden: Felix Beijmo satte 1-1-kvitteringen när U21-landslaget bortabesegrade Finland med 3-2.

Efter fredagens vinst mot Norge hemma i Helsingborg flög det svenska U21-landslaget till finska Villmanstrand där samlingen i dag tisdag avslutades med en match mot Finland.

Hemmalaget fick en kanonstart på matchen när den allsvenska spelaren Saku Ylätupä kom fri och lade in 1-0 redan i den nionde minuten. Kort efteråt hade Finland även en nick i överliggaren. Sverige skulle däremot komma tillbaka.

Efter dryga halvtimmens spel kom kvitteringen genom Felix Beijmo. Bollen studsade ut till högerbacken som drog till utanför straffområdet. Ett hårt avslut längs marken som letade sig in precis nere vid stolproten till 1-1 som även var halvtidsresultatet.

– Det var en okej första halvlek, planen var lite svårspelad som gjorde att bollen studsade lite hur den ville vilket gjorde att vi hamnade i lite svåra situationer. Vi spelade med lite för lite marginaler vilket gjorde att vi hamnade i underläge. Men vi gnuggar på med vårt spel och det är en styrka i det här laget och vi lyckas ta oss tillbaka i matchen. Vi gjorde 1-1 och tog över matchen i slutet på halvleken, säger förbundskapten Roland Nilsson.

I andra halvlek fullbordade Sverige vändningen när Viktor Gyökeres slog in en boll i öppet mål med knappa 20 minuter kvar på matchuret. Emil Hansson stod för ett fint förarbete när han dansade förbi på sin kant och slog ett inspel. Bollen gick ut till kapten Mattias Svanberg som drog till. Returen fiskade sedan Gyökeres upp och sköt in 2-1 till Sverige.

Blågult gick mot en seger, men med endast fem minuter kvar att spela kunde Onni Valakari kvittera till 2-2 på straff. Sverige fick sedan Benjamin Kimpioka utvisad i den 90:e minuten och segern såg ut att glida ut ur händerna.

Då fick inhopparen Jake Larsson bollen i straffområdet och ordnade en straff. Fram klev Emil Hansson som mycket distinkt och vackert tryckte upp 3-2 i ena krysset. Otagbart för Hugo Keto i det finska målet.

– I andra halvlek spelade vi med större marginaler och då kunde inte Finland skapa några vassare lägen på oss i omställningsspelet. Sedan tog vi ledningen med 2-1 och det kändes bra i det läget, vi kontrollerade matchen ganska bra. I slutet tryckte Finland på för en kvittering. De gjorde en del byten och slog lite längre bollar. Vi stod emot bra, men släppte in en tveksam straff. Killarna var inte nöjda med 2-2 utan ville sätta igång direkt och gå på anfall. Trots att vi sen fick en utvisning ville killarna fortfarande framåt. Killarna gjorde det väldigt bra med bara tio man och lyckades till slut vinna matchen vilket vi är väldigt nöjda med, säger Roland Nilsson.

Sverige vann därmed båda matcherna under samlingen. Fredagens 3-1-vinst mot Norge på Olympia följdes upp med dagens 3-2-vinst borta mot Finland. Nästa match U21-landslaget är i september och då är det skarpt läge. 10 september inleds EM-kvalet hemma i Kalmar mot Irland.

– Det har varit en väldigt bra samling. Spelarna har varit lyhörda på det vi vill ha fram i både träningarna och i matcherna. När vi har fått till sakerna har det sett bra ut, men det är solklart att vi ännu inte är samspelta. Det blir lite oroligt ibland när vi inte får det att stämma riktigt. Spelarna har under hela samlingen gnuggat på bra och hållit sig till det vi har kommit överens om och det är väldigt positivt. Det finns en härlig lagmoral i truppen. Vi jobbar och kämpar hårt för varandra. Det har varit en bra samling för oss som vi ska analysera och se vad vi kan göra till nästa gång då det är allvar med EM-kval. Då har vi förhoppningsvis kommit längre, säger Roland Nilsson.

Sverige inleder EM-kvalet med hemmamatch mot Irland på Guldfågeln Arena i Kalmar den 10 september. Biljettlänk se nedan.

Johan Velagic

Nationella partners