Link

En nytänd ”Seb” trivs med städjobbet

– Jag har börjat tycka om att spela mer defensivt: hålla ihop laget, sopa rent på mitten och vara den som gör skitjobbet lite längre ner i plan.
Med 111 landskamper och 17 års spel i England är Sebastian Larsson landslagets absoluta veteran – men han tar sig gärna an nya utmaningar. Som allsvenskt spel. Och EM 2020.

"Från division 3 till Allsvenskan – debut som 33-åring!" Så skulle en sensationslysten rubrik kunna beskriva Sebastian Larssons spelarkarriär – i alla fall med utgångspunkt endast i det svenska seriesystemet. Ett så snävt fokus vore onekligen synd, då det skulle undanhålla hyfsat relevanta meriter, så som:

  • 282 matcher i Premier League
  • 111 A-landskamper med Sverige
  • 17 års spel i England i fyra olika klubbar 2001-18.

Icke desto mindre: den 22 juli ifjol gjorde han allsvensk debut, 33 år gammal, för AIK, hemma mot Brommapojkarna på Friends Arena.

– Det stämmer. När jag kom till AIK efter VM i somras hade jag verkligen noll erfarenhet av Allsvenskan, ett faktum jag var väldigt ödmjuk inför. Allsvenskan var verkligen ett blankt papper för mig, och jag hade egentligen inga särskilda förväntningar, varken positiva eller negativa. Men det har blivit en kick och en nytändning för mig, det måste jag säga.

Sebastian Larsson är på väg hem från träningen, i bil, från Solna till Eskilstuna. Det tar en timme ungefär, och det är en timme Sebastian gillar.

– Jag hinner tänka, på lite allt möjligt. På träningen som varit, matchen som kommer eller vad det är. Och när jag kommer hem till familjen är jag klar, med fotbollen. Det hade jag kanske inte varit om jag bott fem minuter från träningsanläggningen eller arenan.

2018 var inte bara året då Sebastian Larsson gjorde allsvensk debut. Det var också första gången han i vuxen ålder skapade sig ett eget hem i Sverige – tillsammans med sin fru Tina och döttrarna Nellie 9, och Saga, 4.
Efter några matcher i division 3 som 15-åring med IK City/Eskilstuna City lämnade Sebastian Larsson, nyss 16 fylld, Sverige 2001 för Arsenal FC:s ungdomsakademi.

– Vi har trivts oerhört bra i England, men för några år sedan började vi fundera på att, när vi väl flyttade hem, vore det fint att bo i Eskilstuna, vi är båda uppväxta där. Och när det blev klart med AIK var det ganska naturligt, säger Sebastian.

Sebstian Larsson spelade sin 100:e A-landskamp mot Peru inför VM sommaren 2018. Uppvaktades före avspark av generalsekreterare Håkan Sjöstrand och ordförande Karl-Erik Nilsson.

Det blev ett fantastiskt hemkomstår för honom, 2018. Sebastian Larsson hade spelat mer än hundra landskamper och deltagit i tre EM (2008, 2012, 2016), men utan att Sverige tagit sig vidare från gruppen. Han hade spelat 17 år i England men "bara" vunnit en titel, i och för sig inte vilken som helst: Ligacupen 2011 efter seger över Arsenal inför 88 000 i publiken på Wembley. Nu fick han i sitt första VM vara med om att spela Sverige ända till kvartsfinal och en femteplats. Och därefter att vinna SM-guld med AIK.

– Det var höjdpunkt på höjdpunkt på höjdpunkt under ett helt år; från november 2017 då vi slog ut Italien i play off till VM till november 2018 och guldet med AIK. Otroligt egentligen. Samtidigt... reflekterar jag inte så mycket över det nu. Jag är stolt och tacksam, förstås, men så länge det finns nya mål, nya saker att lägga sin energi på så fokuserar jag på det. Så har jag alltid fungerat.

En klar majoritet av sina 111 landskamper har Sebastian Larsson spelat till höger på mittfältet. Under Janne Andersson har han däremot allt oftare fått en central och mer defensiv roll.

– Under första delen av min karriär stod en yttermittfältare oftare för bredden och inläggsspelet, och det gillade jag, men idag är det allt oftare ytterbackarna som sköter det. Jag ser mig mer som en central mittfältare nu, säger Sebastian.

– En lite mer tillbakadragen roll passar mig bra, idag. Jag har faktiskt börjat tycka om att spela mer defensivt: hålla ihop laget, sopa rent på mitten och vara den som gör skitjobbet lite längre ner i plan. Fotbollen förändras, och jag med.

Sebastian Larsson om...

...att vara Premier Leagues tredje bästa frisparksmålskytt genom tiderna (men inte ha satt någon med landslaget än):

– Jag har alltid tyckt om att slå frisparkar och har tränat mycket på det, jag hade David Beckham som idol när jag var yngre och studerade hans otroliga tillslag. Frisparkar med landslaget? Jag har inte haft så många möjligheter faktiskt, det har ofta varit andra spelare före genom åren...

Fotnot: Sebastian Larsson har gjort 11 mål på frispark i Premier League.

...stämningen på de allsvenska arenorna:

– Draget kring fotbollen i Sverige idag och den fantastiska stämningen på läktarna är bland det allra roligaste med att spela i Allsvenskan nu. Jag upplevde några derbyn i England med ett enormt tryck, men generellt så har ju Premier League blivit mer av en slags världsindustri, med många utifrån som reser till matcherna och de riktiga fansen inte längre lika nära.

...sin furiösa löpning mot Frankrikes målvakt Hugo Lloris i tredje övertidsminuten av VM-kvalmatchen på Friends Arena i juni 2017 – som tvingade fram det misstag som gav Ola Toivonen chansen att sätta 2-1:

– Det var oavgjort, vi var hårt pressade av Frankrike som gick för segern. Det gällde att klara av det, hålla ut tiden som var kvar. Jag ville upp och sätta press och hota lite... den löpningen har jag gjort hur många gånger som helst genom åren utan att det gett något... men den här gången lönade den sig!

FAKTA SEBASTIAN LARSSON

Uppvärmning inför Arsenals bortamatch mot Panathinaikos i Chamipons League, oktober 2004.
  • Född: 6 juni 1985
  • Längd: 178 cm.
  • Uppväxtort: Eskilstuna.
  • Position: Mittfältare.
  • Klubbar: IFK Eskilstuna (moderklubb), IK City/Eskilstuna City 2001, Arsenal FC 2001-07, Birmingham City FC 2007-11, Sunderland AFC 2011-17, Hull City AFC 2017-18, AIK 2018-
  • Meriter: 111 A-landskamper/6 mål. EM 2008, EM 2012, EM 2016, VM 2018. Ligacupen (England) 2011. SM-guld 2018.