Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Inför VM-premiären

Längtan har varit lång, förberedelserna massiva.
På tisdag kväll 18.00 går Sverige äntligen in i VM.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har samtliga spelare tillgängliga inför VM-premiären mot Chile. Jennifer Falk, som är på bättringsvägen efter en förkylning, förväntas också kunna delta.

Kapten Caroline Seger kan också konstatera att hon äntligen är kvitt sina ryggproblem.

– Jag är redo för 90 minuter, jag känner mig 100 procent återställd, säger hon.

Sverige har haft en riktigt bra vecka i franska Rennes, fina träningsplaner och spelare med stigande form. Under kvällen före öppningsmatchen mot Chile kommer Sverige att ha ett möte för spelarna och de sista detaljerna gås igenom.

Gerhardsson:
– Jag ska hålla lite tal i kväll, där får man gå på känsla. Kan man njuta, även om det är pirrigt i magen, så tror jag att man kan må bra och kan prestera bra.

Sverige har pekats ut som en outsider snarare än en medaljkandidat inför mästerskapet.

– Jag tror att de flesta länderna känner att de vill vinna VM, för det blir så mycket mer än att bara vinna VM. Med tanke på frammarschen som finns i damfotbollen, hur stort trycket och intresset är, så vet man hur mycket en framgång skulle påverka damfotbollen för det landet som vinner, säger Seger.

Under presskonferensen på måndagskvällen fick hon frågan om hur det känns att inte nämnas som en av guldfavoriterna.

– Har vi någonsin varit guldfavorit? Det är väl samma roll som vi egentligen alltid har haft, som jag tycker passar oss alldeles utmärkt, säger Caroline Seger och fortsätter:

– Nu hoppas jag att det här VM:et blir det största som vi har upplevt för alla inblandade. Men naturligtvis är våra ambitioner väldigt höga. Som alla andra vill vi vinna, men man känner att det är mycket som står på spel. Man spelar för mer än bara för Sverige.

Gerhardsson:
– En fin man som tyvärr inte lever längre, Hans Rosling, pratade om "possibilities". Om du har en känsla i kroppen att du har en möjlighet att vinna VM, så måste du få lov att tänka det. Men du kommer inte dit förrän du har vunnit första matchen, andra matchen och så vidare. Jag tycker att EM senast, med en final mellan Nederländerna och Danmark, visade att det finns en möjlighet, och den känslan tar jag med mig till premiären.

VM-premiären mot Chile har avspark 18.00 imorgon tisdag och sänds i TV4/Radiosporten. Startelvan presenteras 75 minuter före avspark.

Se presskonferensen med Peter Gerhardsson och Caroline Seger.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo